jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Suuria suomalaisia

Itsenäisyytemme 96-vuotis merkkipäivän aattona mieli herkistyy muistelemaan maamme historian merkittävimpiä henkilöitä - heitä, joiden ansiosta Suomi on paitsi itsenäinen, niin myös oleellisesti omaleimainen, edistyksellinen ja aina uuteen nousuun kurkottava valtio.

Suomalaisuutta on ilmennetty kiitettävästi kaikilla elämänalueilla - kulttuurissa, tieteessä, politiikassa, urheilussa ja kansainvälisessä yhteistoiminnassa suomalaisen edelläkävijyyden henkilöitymisestä löytyy runsaasti esimerkkejä aina nykypäiviin saakka, mutta kiistatta merkittävimmät saavutukset aikaan saatiin itsenäisyytemme ensimmäisinä vuosikymmeninä.

Yrjö Kallinen on mielestäni suomalaisuuden perikuvana ja kansallisena innoittajana kenties kaikista suurin suomalainen, hän vertautuu suoraan Linnan Pohjantähti-trilogian räätäli Halmeeseen tinkimättömänä edistysuskoisena rauhan miehenä ja on periaatteilleen uskollisena säilyttänyt asemansa yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden peruskivenä.

Kallisen haastatteluja Ylen Elävässä arkistossa

Kallisen luonteesta ja vakuuttavista puhetaidoista löytyy esimerkkejä runsaasti esimerkiksi Wikistä, kansalaissodan aikana yhteensä neljä kertaa kuolemaantuomittunakaan hän ei missään vaiheessa horjunut humanistisista periaatteistaan.

 "Se oli silloin -18, kun tovereineni seisoin haudan reunalla. Olimme itse kaivaneet sen haudan. Teloitusryhmä oli aseineen valmiina ampumaan meidät. Silloin kysyin komentavalta upseerilta, että saisinko sanoa tovereilleni pari sanaa ennen teloitusta. Sain luvan ja rupesin puhumaan. Kun olin lopettanut, toverini itkivät, ja se teloitusryhmä itki. Ja se upseeri sanoi, että Kallinen astuu ulos rivistä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mainittakoon vielä lisäksi, että Kallinen oli kaiken muun valistustyönsä ohella lisäksi mukana perustamassa Suomen Kansan Demokraattista Liittoa...

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Anders Chydenius, maailman ensimmäinen lehdistönvapauslaki sekä ennen Adam Smithiä kuvailtu "näkymätön käsi" puhuvat puolestaan. Hänen ajatuksensa ovat nykypäivän sosiaalidemokraattisessa viitekehyksessä kenties vieläkin ajankohtaisempia.

Tuoreempana suurena suomalaisena mainittakoon Linus Torvalds. Tämä oli se todellinen menestystarina toisin kuin julkisen sektorin lihavoittamisen mahdollistamisen takia kaikille sosialisteille yhtä rakas Nokia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Avoin lähdekoodi toki mahdollistaa sovellusten jatkuvan kehittämisen, ja toisessa koneessa itsellänikin on joku ubuntu - linuxin työstäminen vaatii käyttäjältä liikaa ohjelmointitaitoja, ja siinä mielessä plug&play-tyyppinen Windows on edellä---

Julkinen sektori vastaa yhteiskunnallisiin vaatimuksiin ja on myös muistettava, että yksityisen sektorin funktio kaikessa "tuottavuudessaan" on aina toimia yhteiskuntaa tukevasti - joissain piireissä esitetään virheellisesti päinvastaisia kansantalousteorioita, mikä on osoitus rahakeskeisestä ajattelusta ja henkisestä arvovajeesta...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Niin. Yrjö Kallinen lopetti Osuusliikeessä ennen kuin minä aloitin siellä. Mutta Osuusliikkeen kirjekurssilla hänet mainittiin ja muistan hänet hyvinkin siitä. Muita merkittäviä itsenäisyytemme säilymiseen vaikuttaneita henkilöita Kallisen tavoin olivat Otto Wille Kuusinen ja tietysti Hertta Kuusinen.

Tuossa Wikipediassa minua rassaa se, että Osuusliikettä kutsutaan Osuuskaupaksi. (Kallinen toimi vuosikymmenien ajan osuuskauppaliikkeen valistustyöntekijänä????) Me oikeaoppiset osuusliikkeeläiset emme moiseen virheeseen sortuisi. Edes sanonta "edistysmielinen osuuskauppa" ei meille kelpaa, se on vähän samanlaista harhauttavaa naamiointia kuin aikoinaan kommunistisen liikkeen peitenimi "Suomen kansandemokraattinen puolue". Kyllä kommunistin pitää näyttää reilusti karvansa ja osuusliikeihmisen myös.

Kallista tarvittaisiin edelleen. Häntä sanottiin Suomen työväenliikkeen omaksitunnoksi. Yhteiskunnallisissa kysymyksissä hän pyrki löytämään yhteisiä nimittäjiä eri poliittisten ryhmittymien välille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Osuusliiketoiminnasta aatteellisuus on väistynyt kokonaan E-liikkeiden siirryttyä historiaan, nykyisin Tradekan jäsenyys merkitsee bonuksia ostoista ja laskennallisesti noin kahden sentin alennusta polttoainelitrasta, minkä saa muutenkin suoraan esimerkiksi ay-jäsenkortilla tai tankkaamalla kylmäasemalta...

Kuusiset sijoittuvat ajallisesti Kallisen aikakauteen, olematta kuitenkaan yhtä konsensushakuisia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei SKDL ollut mikään pelkkä peitejärjestö. Meitä aleniuslaisia kansandemokraatteja oli myös siellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Stalin nimitti sellaisia "hyödyllisiksi hölmöiksi".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Tämä on samaa legendaa, kuin Leninin suuhun pannut samat sanat.Stalin oli johdonmukainen bolshevikki, ja uskoi, että historia kulkee vääjäämättä kommunismia kohti. Leninismi ei anna aattelille mitään arvoa, koska historiallinen materialismi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

No, joka tapauksessa olit tyytyväisenä stalinilaisten kommunistien kanssa samassa ryhmittymässä.

Antti Jokinen

Eiköhän paljon suurempi osuustoimintamies kuitenkin ollut Väinö Tanner.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.A.>Yrjö Kallinen on mielestäni suomalaisuuden perikuvana ja kansallisena innoittajana kenties kaikista suurin suomalainen,...

oooooooooooooo

Hyvä.
Kyllä Kallinen suomalaisten eturiviin kuuluu, kuin myös Väinö Linna räätäli Halmeineen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Valtiorikosoikeus antoi hänelle heinäkuussa 1918 uuden kuolemantuomion, vaikka useat valkoisten tukijatkin vetosivat hänen puolestaan. Ainoana kuolemaantuomituista Oulun punaisten johtajista Kallinen kieltäytyi anomasta armoa valtiorikosylioikeudelta, mutta hänen tapauksensa lähetettiin silti sen käsiteltäväksi.[12] Kallinen sai kuolemantuomion yhteensä neljä kertaa, mutta sitä ei koskaan pantu täytäntöön. Tuomio lievennettiin syksyllä elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi, jota hän kärsi eri vankiloissa. Kallinen kieltäytyi tekemästä armonanomusta tasavallan presidentille, mutta hän vapautui yleisellä armahduksella joulukuussa 1921.[6][7]

Vankila-aikoinaan Kallinen vannoi itselleen valan, jota hän kertoi noudattaneensa koko elämänsä ajan:

"...en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."[13]

Voiko miehekkäämpää miestä olla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset