jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Shell shock

Ajan hermoilla liikkuva lukija saattaa ounastella otsikoinnin perusteella kirjoitukseni sivuavan Greenpeace-aktivisteja ja öljynporauksen aiheuttamia ympäristörasitteita. 

Kirjoitukseni aihepiiri on silti tyystin toinen, vaikkakin ajankohtainen. Ympäristöaktivistit ovat toki aikakautemme taistelijoita, urheita sissejä ja pioneereja, millä aasinsillalla pääsen kätevästi varsinaiseen asiaan - suomalaisiin sotilaisiin toisessa maailmasodassa ja heistä kertovaan tämän vuotiseen Tieto-Finlandia tittelillä palkittuun kirjaan "Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939 - 1945", jonka kirjoittaja tietokirjailija ja tutkija Ville Kivimäki kartoittaa teoksessaan  "sodan sotilaille ja veteraaneille aiheuttamaa henkistä kärsimystä". 

Shell shock -termi on ensimmäisen maailmasodan aikana kehitetty lääketieteellinen termi kuvaamaan erityisesti sotatantereella syvästi traumatisoituneiden sotilaiden kehollista tilaa -heidän elimistönsä sulkeutuu voimakkaan shokin seurauksena regressiiviseen tilaan. Pahasti traumatisoituneille sotilailla oireet ovat hyvin selkeitä neuroottisia pakko-oireita -  katkokävelyä, kasvolihasten nykimistä, harha-aistimuksia, ylireagointia hälyääniin, jne...

http://www.youtube.com/watch?v=cc7ehb8agWY

Shell shock -termistä  on jo nykyisin luovuttu diagnosaation tarkentuessa, moderni lääketiede tuntee vastaavan oireyhtymän posttraumaattisena stressihäiriönä eli PTSD:na, josta on erotettavissa vielä erikseen ensimmäisen asteen kerrallisten shokkien aiheuttama trauma ja pitkäkestoisen stressin aiheuttama  PTSD-II.


Talvi- ja jatkosodan aikana suomalaisia sotilaita päätyi rintamalta psykiatriseen hoitoon arvioiden mukaan noin 18 000 henkeä, mikä on jo sinänsä miehistövahvuuteen verrattuna hyvin suuri joukko. Lisäksi on muistettava sodan aikaisen psykiatrian kehittymättömyys ja ajan arvomaailma, joka ei suosinut juuri minkäänlaista heikkouden piirteitä. Osa sotilaista kantoi hammasta purren traumaattiset kokemuksensa sisällään ja onkin arvattavaa, että patoutumat purkautuivat monillakin vasta vuosien kuluttua sodan päätyttyä - tästä on jonkin verran ollut spekulaatioita pohdittaessa esimerkiksi suomalaisen perheväkivallan alkutekijöitä.

Sodan aikainen psykiatria tarjosi "rintamakarkureille" lähinnä liikunnan ja voimistelun nimellä annettua simputusta, minkä tarkoitus oli auttaa potilaita löytämään "pakotie terveyteen" - psyykkisiä häiriöitä pidettiin hengen vajavaisuutena ja osoituksena ruumiin ja mielen heikkoudesta sekä älyn puutteesta. Heikkohermoisuus ei ollut kovinkaan suuressa kurssissa siihenkään aikaan - sikä'li aikoinaan annetut diagnoosit, jotka perustuivat saksalaisiin oppeihin, jättivät suuren osan psyykkisesti häiriytyneistä sotilaista sotainvalidikorvausten ulkopuolelle. 

Sota on kärsimystä kaikille sen osapuolille - taistelujen hohdokkuutta ja sankaritekoja muistetaan toki painottaa kansallisissa legendoissa, mutta tappaminen ja kuoleman kouriintuntuva läheisyys muuttavat ihmisen vääjäämättä aina defenssiensä varjoksi -korostuneen  kyyniseksi tai mieleltään sulkeutuneeksi yksilöksi siis, miltä eivät välty edes modernin sodankäynnin ammattilaisetkaan.

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä video. Kiitos.

----

Joskus viisaat ovat sanoneet, että hulluksi tuleminen on terve keino suojautua hulluutta vastaan.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Voisikohan noita amerikkalaisten sotilaiden oireita vielä pahentaa se, että pojat ja tytöt eivät välttämättä oikein ymmärrä minkä takia maailmalla sotivat?

Viimeisimmässä sodassamme luultavasti suurin osa käsitti että minkä takia linjassa ollaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jatkosodassa pahiten stressasi Kivimäenkin mukaan asemasotavaihe, pitkistyessään stressi kroonistuu ja on pysyvästi saturaatiossa eikä silloin viimein tarvita muuta kuin "tavanomaisesta" poikkeava tilanne (kamelin selän taittava korsi) stressireaktioiden aikaan saamiseksi.

Pahimmissa tykistökeskityksissä, kuten keväällä 1944 neuvostojoukkojen tyhjentäessä Viipuria, paniikki ja kuolemanpelko romauttivat lopullisesti useiden suomalaissotilaiden henkisen vireystilan.

Ensimmäisessä maailmansodassa käytettiin vielä vanhoja sotataktiikoita, juoksuhaudat toimivat silloin linnoituksina ja vastustaja yritettiin voittaa miesvoimin rynnäköimällä ja samaan aikaan joukkotuhoaseet, kuten konekivääri ja sinappikaasu olivat jo käytössä - Sommen ja Verdunin tasanteilla kuoli sotilaita tuhansittain ja kerrallisten shokkien määrät olivat suuret - sen vuoksi (ainakin noissa vanhoissa filmeissä) PTSD-sotilaat olivat lähinnä neuroottisia ja enemmänkin kärsivät keskushermoston lamaantumisesta, kuin olisivat psyykkisesti sairaita.

Tuo on kyllä varsin totta, että NATO-joukoissa taistelevat eivät aina ymmärrä, kenen puolesta he sotivat....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä tulee tuohon viimeiseen lauseeseen kommentissasi, niin aloin miettiä milloin NATO ylipäätään on sotinut. Yksi tuli mieleen: Balkanin sota 1990-luvun lopulla, mikä johtui Kosovon itsenäisyystaistelusta Serbian vallan alta. Joihinkin rauhanturvaoperaatioihin se on myös osallistunut, kuten YK:kin, jonka joukoissa suomalaisia sotilaita on myös ollut aina 50-luvulta lähtien.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Esimerkiksi Afganistanissa NATO on ollut suoraan todennettuna sotivana osapuolena jo lähes kymmenen vuotta, toki ISAF-joukkojen johtajana ja YK:n valtuuttamana. Operatiivista sodankäyntiä silti.

http://hannuoskala.fi/2008/03/suomi-suomen-kuvaleh...

Irakin sodissa samoin NATO oli näkyvässä roolissa Saddam Husseinin kukistajana--

Tienvarsipommien ja itsemurhapommittajien varominen käy sekin hermon päälle :

http://iava.org/content/post-traumatic-stress-diso...

edit. muutin aikamäärettä.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tuosta Viipurin puolustuksen romahduksesta olen jostain lukenutkin. Miehiä oli juoksennellut puolipukeissa ja suu vaahdossa pitkin mettiä keskitystä karkuun.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Osa oli kuulemma paennut suoraan Saimaalle saareen kesänviettoon kotimaahan päästyään, ja osa joukko-osastoistaan eksyneistä oli joutunut pikaoikeudenkäynnin jälkeen teloituskomppanian eteen. Joittenkin tietojen mukaan 47 sotilasta teloitettiin karkuruuden tai pelkuruuden vuoksi kesällä -44 - luultavasti näistäkin moni kärsi kirjoituksen teeman mukaista stressihäiriötä...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Afganistanin sota ja Libyan "vapautus" taitaa olla viimeisimmät isot NATO-operaatiot, näin nopeasti muisteltuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Afganistan on monikansallinen rauhanturvaoperaatio ja NATO:a on pyydetty sinne mukaan.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Yhdysvallat hyökkäsi, syrjäytti paikallisen hallinnon ja pisti omansa tilalle.
NATO on pyydetty sinne vahtimaan että jenkkien hyväksymä hallinto pysyy vallassa.
Miun mielestä tuo täyttää miehityksen kriteerit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Ongelmana onkin yleensä keskustelussa se, että Yhdysvallat ja NATO sekoitetaan keskenään. Kuten Irakin kohdallakin usein. Yksittäinen natomaa ei ole NATO. Harvoin kukaan väittää, että NATO soti Falklandin saarilla, kun Britannia vei sinne armadansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

USA dominoi NATOssa, sekaantumisen vaara on siksi ilmeinen.

No, myös Afganistanissa taistelevilla brittisotilailla on todennettu PTSD:ia, joten väitteeni siitä, etteivät modernin sodankäynnin ammattilaisetkaan välty sodan aiheuttamalta psyykkiseltä kuormitukselta, on vahvistettu :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

"USA dominoi NATOssa, sekaantumisen vaara on siksi ilmeinen."

Niin juuri, sekaannus mikä sekaannus.

Suomessakin sekoitettiin aikoinaan Neuvostoliitto ja Venäjä keskenään. Kun suomalaisten ja eestiläisten koululaisten välillä oli tietovisa TV:ssä 60-luvun lopulla ja mittelevien joukkueiden piti tunnistaa soitettujen musiikkipätkien kansallinen alkuperä, niin suomalainen joukkue sanoi "Kalinka" kappaleesta vastaukseksi "Neuvostoliitto" kun taas eestiläinen joukkue sanoi "Venemaa".

Eestiläiset koulupojat olivat silmin nähden äimän käkenä, kun suomalainen tuomari hyväksyi molemmat vastaukset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Sekin oli aikanaan ihmeellistä, kun 70-luvulla Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueeseen ilmestyi virtuoosimainen latvialainen Helmuts Balderis - Moskovan ulkopuolisilla pelaajilla kun ei yleensä ollut asiaa TSKAn hallitsemaan maajoukkueeseen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Keihäänheiton huipulla oli joskus myös mielenkiintoisia nimiä:

1. Heino Puuste, Neuvostoliitto
2. Lauri Koski-Vähälä, Ruotsi
3. Hannu Siitonen, Suomi
...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset