jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miesten viikko ja Movember

Kuluvalla viikolla vietetään jo perinteeksi muodostunutta ja yhä suuremman mielenkiinnon keräävää Miesten viikkoa, jonka tämän vuotinen teema kietoutuu miehen ja kulttuurin symbioottisuuteen :

 

http://www.miestenviikko.fi/

 

Media, markkinointi, visuaalinen kulttuuri ja taide tuottavat ja uusintavat maskuliinisuuden representaatioita sangen avoimesti - itse asiassa essentialistisesti siinä määrin, että esillä olevaa miehen kuvaa harvemmin kyseenalaistetaan tai sille pyrittäisiin löytämään vaihtoehtoja. Kulttuurikuvaston miesideaaleja voi pitää menestyksekkäinä yhden asian osaajina - urheilijoina, poliitikkoina, liikemiehinä tai taide-elämän vaikuttajina, joita kaikkia yhdistää suvereeni suoriutuminen omalla bravuurisektorillaan.

Vastapariksi  heillekin kulttuuri tarjoaa  miehiä, joiden elämänhallinta on hukassa. Miehiä, jotka ovat epäonnistuneet valinnoissaan ja joiden valinnat ovat usein vahingollisia paitsi heille itselleen, niin myös lähiympäristölle. Tällaiset miehet kelpaavat statisteiksi rikosjännäreihin, missä tarvitaan juopon tai narkomaanin sivuroolia tai heitä käytetään uutiskuvituksessa valottamaan työttömyysalueiden ankeutta.

Mustavalkoisessa mediassa jakolinja on tällainen, mutta miehen karaktääreihin on lisääntyvässä määrin tullut myös ilmeikkyyttä, esimerkiksi Salattujen elämien "Ismo", näyttelijä Esko Kovero, ilmentää todenmukaisesti syöpään sairastuneen tuskaa ja arjen sankaruutta ja mm. M.A Numminen on jo kuudetta vuosikymmentä kerännyt kollektiivista suosiota  kirkasäänisenä miehenmallina lapsille ja vähän aikuisillekin.

 

Movember taas on, kuten hyvin tiedämme, miesten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta kampanjoiva kansainvälinen yhteisö, joka rakentuu corporate governance -järjestelmän puitteissa eli se on asiantuntijoista koostuvan maailmanlaajuisen hallituksen hallinnoima "yritys", joka hallinnointimenettelynsä ansiosta ohjaa kerätyt tuotot lähes puhtaana miesten terveyttä edistäviin kohteisiin - hallinto ei siis peri palkkioita  ja hallituksen toimintaa ohjaa vahva itsesäätelyn periaate.

Movemberin Suomen osasto keskittää kampanjointiaan erityisesti eturauhassyövän ennaltaehkäisyyn,  mutta myös muutkin mieserityiset elintaso- ja perussairaudet ovat sen ohjelmassa esille :

"Miehet kuolevat keskimäärin aikaisemmin kuin naiset. suomalaisten miesten elinajanodote (tällä hetkellä 78) on kuusi vuotta vähemmän kuin naisten (84), vaikkei tälle ole mitään biologista syytä.  Syyt miesten huonoon terveyteen Suomessa ja muualla maailmassa ovat moninaiset ja monimutkaiset.

Movemberin näkökulmasta syyt miesten huonoon terveyteen ovat mm.:

  • Miesten terveyteen liittyvistä asioista ollaan huonosti tietoisia ja niitä ymmärretään huonosti
  • Miehet eivät puhu avoimesti terveydestä ja siitä, miltä heistä tuntuu
  • Miehet eivät reagoi riittävän ajoissa kun heillä on kipuja tai henkistä pahoinvointia
  • Miehet osallistuvat riskialttiisiin aktiviteetteihin, jotka uhkaavat heidän terveyttään
  • Mielisairauden stigma"

Kulttuuriset ja sukupuoliroolijaon aiheuttamat vaikutukset miehen terveyteen ovat siis biologisia muuttujia voimakkampia, vaikkakin oksidatiivinen stressi tunnetusti kuluttaa miesten kehoja nopeammin kuin naisten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Movemberin kunniaksi jätän omatkin viiksikarvani nyppimättä :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mainio tapa osallistua kampanjaan!!

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Olen mukana Movemberissa, Team SDP. Miesten terveyden puolesta jo vuodesta 1899 :) Tosin omat pensselini ovat niin vaatimattomat ettei kukaan näiden vuoksi lahjoita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä voin tehdä lahjoituksen joukkueesi hyväksi, rahamies kun olen :)

Jere Partanen

Iso joukko miehiä näyttää kuukauden ajan täydellisiltä idiooteilta hyvän asian puolesta. Mikäpä siinä :)

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Viiksiä olen kasvattanut ja pitänyt jo 40 vuotta. Ei ole eturauhassyöpä iskenyt. Suosittelen!
Silti knock, knock...

Jere Partanen

Kestikö sulla 40 vuotta noihin, mitkä kuvassa näkyy?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #7

On siinä välillä veitsi käynyt. Jos konekin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ainakin blogistin kaltaiselle rantarosvolle viikset sopivat kuin nenä silmään tjsp...

Monissa yhteyksissä on jo tullut todettua miesten ja poikienkin heikko terveystietämys ja hyvinvointitaitojen karsastaminen, joten tietoisuuden lisääminen tämäntapaisilla osallistuvilla ja hieman huumorilla vedetyillä kampanjoilla on paikallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset