jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Konformismi ja mukavuudenhalu :)

Konformisuus on nykyajan muoti-ilmiö, mikä ilmenee ainakin paljon argumentoituna "yleisenä mielipiteenä" - konsensuksena tai ryhmäajatteluna??

 

Periaatteessa asia on näin, mutta selkiytyneiden rajalinjojen myötä ryhmäajattelusta on tullut myös entistä eriytyneempää ja entistä digitaalisempaa, missä mielipide ilmaistaan omaa viiteryhmää myötäillen kyllä tai ei -periaatteella, jolloin omaa persoonallista kokemusmaailmaa huomioivalle mielipiteen muodostukselle välttämätön reflektiivisyys jää syrjään. 

 

Mukautuva ryhmäajattelu on sinänsä järkevän kuuloista ja etenkin se vaikuttaa demokraattiselta päätännältä, silti mukautumiseen liittyy suuria riskejä kuten ryhmän jäsenten muuttuminen mukavuuden- ja miellyttämisenhaluisiksi, josta seuraa päätöksenteon delegointia, velvollisuuksien laiminlyöntiä ja pahimmillaan koko päätöksenteon pohjautumista optionaalisiin harhaluuloihin.  Wikipedian mukaan ryhmäajattelu korostuu kriisitilanteissa, kun ryhmän jäsenet eivät enää jaksa selvittää päätösten teon kannalta tärkeitäkään taustaolettamuksia.

 

MItä tästä opimme?

 

No, ainakin sen verran, että vaikka jees-miehenä saakin kavereita ja olalle taputuksia, niin kokonaisuuden kannalta kannattaa aina olla hieman skeptinen ja omavarainen vapaa radikaali, vastarannan kiiski, ekoterroristi tai muu kapinallinen, jolloin muukaan ryhmä ei vaivu mukavuudenhaluiseen, flegmaattiseen ja degeneroivaan  konformismiin.

 

Kirjoituksen lähteet : Wikipedia ja pienehkö sivistyssanakirja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten konformisuus ja yleinen mielipide muka olisivat muoti-ilmiöitä?
Muotia on ainoastaan sanat jolla niihin viitataan. Nykyisin konsensus taitaa olla trendikästä.
Jos wikipedia on oikeassa niin kriisitilanteessa ollan epäilemättä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vitsi aloitusvirkkeessä, muotihan on itsessään konformistinen ilmiö :)

Yleisen mielipiteen taakse on joka tapauksessa trendikästä vetäytyä, mikä on jo osittain merkki laiskuudesta. Ja toisaalta se yleinen mielipide näyttää myös aina jakautuvan kansan parissa kahteen leiriin, missä osapuolet ryhmittyvät viitekehystensä mukaisesti ja joltisenkin ennalta-arvattavasti.

Konformismista kirjoittamiseeen sain kimmokkeen Sarastus-lehdestä, missä yhdysvaltalaisia poliitikkoja ja sikäläistä yleisöä syytettiin (mielesäni toki väärin perustein) konformismista niiden muutettua kirjoittajan mielestä "liian nopealla rytmillä" ennen niin kielteistä suhtautumistaan homoliittoihin myönteiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ketä ovat tämän hetken skeptiset ja omavaraiset vapaat radikaalit, vastarannan kiiskit, ekoterroristit tai muu kapinalliset, joiden tehtävänä on olla herättelijöitä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä eikä kukaan muu :D Asioiden kyseenalaistaminen vaatii uskoa omiin kykyihin. Päiväkodissa kasvanut sukupolvi näkee tämän asian eri tavalla - joskus tuntuu siltä, että heille kaikki oma ajattelu on vaarallista itsekkyyttä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset