jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kahden isän perhe

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista kumuloituu aika ajoin kysymykseen lapsen oikeuksista ja hyvinvoinnista - avioliiton katsotaan edustavan ennen kaikkea lapsen parhaaksi järjestettyä yhteishuoltajuuden vahvistamista. Ja tässä kohdassa yhteiskunnan syväkoodattu tietoisuus alkaa jylläämään samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastustavasti - lapsen eduksi kun katsotaan se, että hänen äitinsä on aina läsnäolevuudellaan turvaamassa lapsen  psykososiaalisen kasvun häiriöttömyyden.

Kehityspsykologit ovat kautta aikain korostaneet juurikin äidin tärkeyttä emotionaalisen kehityksen mahdollistajana ja eräät lähihistorian kehityspsykologiset teoreetikot ovat jopa "osoittaneet" freudilaisiin oidipus-mysteereihin perustuvien tulkintojen mukaisesti narsismin ja muiden asosiaalisten luonnehäiriöiden johtuvan  rikkonaisesta äiti-lapsi -suhteesta.

Äidin läsnäolevuus lapsen varhaislapsuudessa on siis keskeisin perhettä kuvaava normi, mikä näkyy mm. siinä, että neuvolajärjestelmä on rakentunut äidin hyvinvointia edistäväksi tai siinä, että eron jälkeisissä huoltajuusjärjestelyissä äiti määräytyy useimmiten lähihuoltajaksi.  

Samoin tämä äitikeskeisyys poissulkee ajatuksen täysin äidittömästä perhemallista.

Suomessa sateenkaariperheitä on tällä hetkellä noin 400 kappaletta. Sateenkaariperheet ovat tunnetusti sellaisia perheitä, joiden vanhemmista ainakin toinen kuuluu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön, ja näistä perheistä kahden isän perheitä on tilastokeskuksen mukaan "vain kourallinen" eli muutama.

Isäpuhe ja puhe isien oikeuksista on nykyaikaisen miesasialiikkeen kiitettävää tendenssiä ja siinä mielessä tavoite avioliitto-oikeuden ulottamisesta koskemaan samaa sukupuolta olevat parit ja heille näin tarjoutuva mahdollisuus juridiseen yhteishuoltajuuteen voidaan nähdä paitsi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuskamppailuna,  niin myös miehen asemaa yleisesti  parantavana uudistuksena.

Anna Moring toteaa väitöskirjassaan "Oudot perheet" saman asian oivaltavasti :

" lapsensa elämään aktiivisesti osallistuva itsenäisesti vanhemmoiva ja hoivaava isä, joka on homo, on hegemonisten heteronormatiivisten perhekäsitysten kannalta vallankumouksellinen hahmo."

 

niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jouni Nordman

Toisaalta pitäis varmaan alkaa kanssa tutkimaan, mikis isille määrättyjen hultajuuksien määrä on alkanut lisääntymään. Tässä vois tutkimus pohjan ottaa naisetn alkoholismin lisääntyminen, sekä huume ongelmien kasvamine juuri naisilla. Eli joudummeko alkamaan purkamaan "hyvä" äiti harhaa, sillä juuri huon äitisuhde, jossa äiti on ollut hyvin narsistine, johtaa varsinkin pojilla näihin ongelmiin yhteiskunnan kanssa.

Naisten syylistämisen vaikeus, on suurin ongelma Suomessa, sillä se ei monella tasolla täytä perustuslaissa olevaan tasa-arvo pykälää. Sillä jos isää ja äiti ei kohdella tasa-puolisesti, niin siinä loukataa isän ihmisoikeutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Voi ollakin, että tällainen "äitimyytti" on niin syvälle iskostunutta, etteivät edes ammatikseen lapsen etua valvovat sosiaaliviranoamiset aina huomaa äidin puutteellisia arjen hallinnan taitoja.

Isät lapsen asialla ry. on siinä mielessä ollut varsin taipumaton isien oikeuksien valvoja.

Jouni Nordman

Tässä tarviisime todella päteviä lakimiehä, jotka tuntevat EU ihmisoikeussopimuksen perusteelisesti, tätä kautta Suome oikeuden asemaa horjuttaisi ja muuttaisi siellä olevia käytäntöjä. Sillä jos suomi saisi tuomion isien ihmisoikeuksien rikkomisesta, niin se palvelis koko EU alueella isiä, sillä tuomioistuome päätös pätisi jokasessa jäsen valtiossa.

Eli olemme iha liian kiltisti vain suostuneet siihe, että isien ihmisoikeuksilla ei ole väliä. Tässä voi moni profeminsit, mietiä miten voi tälläistä toimitaa tuke, joka isien oikeukisa rikkoo näinkin vahvasti. Sillä se että ei ole tasa-arvoin huoltajan, on jo aika moinen ihmisoikeus loukkaus.

Tämähän on ihan sama onko tällöin kyse homosta vai heterosta, sillä tämä loukkaa aina isän okeutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Laillisuusvalvonta on yksi menetelmä varmistaa isien oikeuksien toteutuminen, mutta sitäkin vaikuttavampaa lienee miesten itsensä asettautuminen läsnäolevaksi isäksi ja vanhemmuuden jakaminen jo lapsen syntyhetkestä lähtien. Isä-lapsi -suhteista kehkeytyy näin muodoin syvempiä.

Käytännössä "vallankumouksellinen isähahmo" tarvitsee myös isyyttä tukevaa perhevapaajärjestelmää, nykyinen systeemi ei vielä täydellisesti mahdollista isien täysipainoista kotiinjäämistä lapsia hoitamaan, mikä on todettu nyt viime aikojen keskusteluissa mahdollisen kotihoidontuen leikkaamisen yhteydessä.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #6

Itse pidän kumminkin tärkeinpän, ero tilanteissa tulevaa epäoikeuden purkamista, sillä siinä isien oikeutta räikeimmin juuri hallinto sortaa. tällöin tässä asiassa tasa-arvoisen oikeuden saamine on oleelisen tärkeätä, sillä se on myös lapsen etu, jolloin kahden ihmisen oikeuta, sorretaan yden ihmisen eduksi.

Se että perhevapaita isille enemmä määritellään, nostaa automaatisesti miehen asemaa yhteiskunnassa, sillä lapsia hoitava isä, on naisten silmissä aina huomion herättävä. Sekä tietenmkin parantaa lapsen ja isän suhdetta, joka ei koskaan ole pahitteeksi. Mutta millä saamme sellaisia esimerkkejä, jolla voimme näyttää miehille, millane on hyvän isän ominaisuudet. En meinaa ole tästä minkäänlaista valistus työt nähnyt, eikö tähän taas Yuotube olis hyvä paikka sellasen julkasemiseen. Eli kyllä se vaatii myös tiedon välittämistä, jotta saamme asenteet muuttumaan miehillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Miessakit ainakin työskentelevät isien parissa ja eräs projekti, jonka tarkoitus on nostaa isien statusta, on tämä :

http://www.lamk.fi/isanatyoelamassa/Sivut/default....

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kehotan kaikkia asiasta vähääkään kiinnostuneita lukemaan väitöskirjan alusta kappaleen Alkusanat ja kiitokset.

Viitekehysten ymmärtäminen on viisauden alku.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, tuttuja nimiä nousee esiin.

Soraisen väitöskirjasta löytyy myös oman elinpiirini historiaa :

http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/krist/vk/...

Aivan kelvollisia kulttuurihistoriallisia tutkimuksia molemmat.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jep. Tämä homopuheen yleistyminen ja homoavioliitoista puhuminen on muuttanut meidän käsityksiämme avioliitosta.

Tästä on hyvänä esimerkkinä tämä viime päivien kohu-uutinen onnellisesta miehestä, joka oli kihlannut kaksi naista. Vieläpä nuorta naista. 50-vuotias Mika Grönblad, onnellinen mies, osoittaa, että hylkäämällä vanhakantaiset perhemallit ja avioliittomallit voimme tehdä elämästämme yksilöllisesti paremman.

Grönblad menee toisen naisen kanssa naimisiin, ja myös toinen nainen muutta heidän yhteiseen asuntoonsa asumaan.

On ilo katsoa, kuinka kauniilta tällaisen uudenlaisen perheen elämä näyttää kolmikosta otetussa valokuvassa.
http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288603054933....

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuitenkin Mika toteaa itsekin arvokonservatiivisesti, että "- Länsimaiseen kulttuuriin se ei kuulu, että on kahden naisen kanssa naimisissa. Vaikka se olisi mahdollista, en menisi molempien kanssa naimisiin. "

Tyypillinen hamsteri, rohmuaa kaikki herkut omiin varastoihin...

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

En mä näe tossa ongelmaa, niin pitkää kun kaikki osapuolet ovat onnellisia. Itse en kyllä rupeaisi jakamaan miestäni kenenkään kanssa.
Tiedän kyllä onnellisesti avoimessa parisuhteessa eläviä ihmisiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kahden tai useamman isän perhe - Kuinka se on mahdollinen? Vastauksen tähän kysymykseen antaa tietenkin Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyandry

En itse kannata moniavioisuutta missään muodossa, mutta halusin tuoda julki, että tällaistakin on harjoitettu joissakin kulttuureissa. Homoliittolaista käytävä keskustelu on todellakin kapea-alaista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin miten haluaisit sitä laventaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kaikki perhemuodot tulisi ottaa samalla kertaa keskueteluun mukaan jo monikulttuurin tähden.

Jonas Hellgren

Kun oikein etsii, niin kahden isän perheesä on jotain positiivistäkin.
On aika vakuuttavaa heittää hiekkalaatikolla: "Kyllä meidän isät teidän yhden isän voittaa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset