jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miestutkimuspäivät 2013

Suomen miestutkimuksen seuran ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämä konferenssi - Miestutkimuspäivät 2013 - järjestetään kuluvan vuoden syyskuun 5. ja 6. päivä.

Seminaarin teemana on kutsun kuvauksen perusteella erityisesti asevelvollisuus ja sen luomat paineet sukupuolijärjestelmälle. Myös muu maskuliinisuuteen liittyvä ajankohtainen tendenssi on tervetullutta esitelmäaiheistoa.

http://www.nordkalender.org/minna/arrangement.html?id=8710&back=index.html

 

http://www.tane.fi/miestutkimuspaivat2013

Tällaisia mieheen ja maskuliinisuuteen liittyviä merkityksellisiä kehityslinjauksia on havaittavissa runsaastikin - työelämän ja -markkinoiden muutos ovat tunnetusti radikaalisti muuttaneet miehen roolia kuten myös media ja mainonta sekä yleinen arvomaailman liberalisoituminen. Sopeutumiskitka muutosnopeuden kasvaessa tulee selkeästi esille muutosvastarintana, joka konkretisoituu (onneksi sentään vain ja ainoastaan) lähinnä keskustelupalstoilla vilisevinä konservatiivisina mielipiteinä.

Evoluutioteorian ja siten kulttuurievoluutionkin keskeisen teesin mukaan adaptaatiokykyisin voittaa ja jatkaa lajia, ja siten voimme hyvällä perusteella todeta maskuliinisuuden laajasti tulkitsevien miesten olevan vahvimmilla käynnissä olevan tiedollisen evoluution myllerryksessä.

http://vasemmistonaiset.fi/ajankohtaista/tiedotteet/176-feministinen-sukupuolentutkimus-ja-kriittinen-miestutkimus-kunniaan-.html

 

Miestutkimuspäivien teemana on siis ajankohtaisesti "Maanpuolustus, sukupuoli ja tasa-arvo", mihin erään vaihtoehtoisen tulevaisuuslinjan avaa kansalaisaloite asevelvollisuuden lakkauttamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Antti Jokinen

Voihan jessus!

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta. Mikä se on? Toivottavasti eivät saa rahaa yhteiskunnalta. Ja jos saa niin jälleen löytynyt oiva kohde säästöille.

Jorma Simola

Sinunhan piti mennä puolukkaan:)

Paavo Kymäläinen

Mutta miten ihmeessä Sinua kiinnostaa miestenm asiat?
Jotenkin olen ymmärtäny, että osallistut mielummin Me Naiset-lehden seminaariin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Miehenä olen kiinnostunut myös miesten hyvinvoinnista.

Tällä kertaa Miestutkimuspäivien teemana on maanpuolustus ja sukupuoli, mistä on useimmiten mainittu vain miehiä pakottavan asevelvollisuuden vuoksi olevan jyrkin ja konkreettisin tasa-arvon toteutumisen este Suomessa. Kerrankin ja viimeinkin tämä reliikki tulee laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, johon myös tosiasillisessa päätäntävallassa olevat tahot ovat pakotettuja ottamaan osaa.

Osanottajaluettelosta voi tehdä sen huomion, että paikalle tulee niin nykyjärjestelmän kannattajia kuin sen kiivaita kyseenalaistajiakin ja siksi olisi suotavaa, että tutkimuspäivien annista saisimme jälkikäteistä arviota, jonka seurauksena turvallisuuspolitiikkaa arvioitaisiin jatkossa enemmän myös sukupuolivaikutuksien kannalta.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Onko nyt takuuvarmaa, että nämä asiat menevät feministien komennossa? Siltä ainakin näyttää.

Elias Paatos

Miestutkimus ei ole mitään muuta kuin feminismiä kauniilla nimellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolen tutkimusta lähinnä, ja riippuu ihan tutkijan omasta positiosta, mitä hän haluaa tutkittavan ja millä tieteentekemisen kriteeristöllä. Sukupuolen tutkimustahan ei demarkaatio-ongelmat sinänsä kosketa, vaikka sellaistakin joskus kuulee väitettävän (kvasitieteellisyyttä).

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #9

Harvoin on kahvitunnilla naurettu niin paljon kuin luettuamme jotain miestutkimuksen suurta aikaansaannosta. Sitä käytettiin vissiin jopa ihan koulutusmateriaalina jollakin pedagokiikan kurssilla Tampereen yliopistossa. Valitettavasti tämän teoksen nimi ei kyllä jäänyt mieleen.

En tiedä mitä siinä oli tutkittu (tuskin mitään), mutta kyllä se lähinnä jonkinlaiselta feministiseltä pamfletilta vaikutti. Ehkäpä se oli jonkinlainen kirjoittajan (muistaakseni mies) identiteettikriisin viimeinen hätähuuto.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12
Elias Paatos Vastaus kommenttiin #13

Totta. Tarvisi varmaan opetella kirjoittamaan wordillä kommentit kun ei tahdo aina jaksaa kunnolla oikolukea keskustelupalstoilla näitä raapustuksia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #12

"Harvoin on kahvitunnilla naurettu niin paljon kuin luettuamme jotain miestutkimuksen suurta aikaansaannosta"
Niinpä niin. Ensin itketään että kukaan ei tee mitään miesten hyväksi vaan pelkästäänn naisia hyysätään ja "tasa-arvo on mennyt yli". Sitten kun joku tekee niin vaan naureskellaan.

Miehet, jotka kritisoivat feminismiä siitä, että he eivät "tee mitään miesten ongelmille" eivät tee niille itsekään mitään ja nauravat kaikille yrityksille tehdä mitään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Muutosvastarintaa havaittavissa tosiaankin, mutta osiltaan siihen sekoittuu hämmennystä. Kirjoitinkin jo, että miestutkimusta voi harjoittaa verraten "vapaalta pohjalta" eli välttämättä ei tarvitse olla sitoutunut yhteenkään feministiseen tietoteoriaan, vaikkakin niidenkin tunteminen helpottaa aina kokonaiskuvan hahmottamisessa.

Miestutkimuksen piirissä on viimekin vuosina tutkittu esimerkiksi miesten eroahdistusta narratiivisin keinoin, haastattelemalla ja purkamalla yksilökohtaisia tuloksia melko peristeisen psykologian avulla, joita on sitten vielä verrattu yhteiskunnan muuhun kehitykseen.

Elias Paatos Vastaus kommenttiin #16

Kuten sanottua, olisin uskonut kirjoitusta lähinnä feministiseksi, mutta miestutkimusta se väitti olevansa.

Miesten ongelmia ei ainakaan se hölynpöly millään tavalla parantanut. Ehkäpä ongelma on siinä, että miestutkimukseen eivät halua sekaantua sellaiset tahot joilla olisi halu lähestyä aihetta muustakin kuin feministisistä lähtökohdista?

Toki kokemukseni miestutkimuksesta ovat vähäiset kuin naistutkimuksestakin, mutta kummassakaan tapauksessa nämä väiset kokemukset eivät ole kyllä herättänyt minkäänlaista mielenkiintoa tai rohkaisseet syvällisempään tutustumiseen.

Toki on olemassa Laasanen, mutta en pidä hänenkään tutkimustaan niin hirveän vakuuttavana laaja-alaisemmin. Eikä toisaalta hänellä taida mitään rahoitettua tutkimusasemaakaan olla.

En ole varma, mutta kyseessä saattoi olla tämä opus: http://tampub.uta.fi/handle/10024/68101

Toki jos osaa suositella Internetissä saatavilla olevaa tiivistä artikkelia voisin siihen tutustua ja katsoa avartaako se käsityksiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Erillistä miestutkimusta ei Suomessa taideta harjoittaa omana tieteenalanaan, periaatteessa minkä tahansa yhteiskuntatieteen sisällä mieheyteen keskittyvän tutkimuksen tekeminen taas on mahdollista.

Sukupuolen tutkimuksella on käytössään naistutkimuksen perinne ja tietoteoriat aivan historiallisen kehityksen seurauksena, joita käsittääkseni pystyy soveltamaan maskuliinisuudenkin tutkimukseen, koska sosiaalisessa kontekstissa "mies" näyttäytyy joka tapauksessa aina "naiseen" rinnasteisena ja mieluummin itsekin lainaisin jo valmista tutkimustietoa feministisestä tutkimusaineistosta, kuin lähtisin kehittämään kokonaan uutta miestutkimusta "puhtaalta pöydältä".

Mitä se erillinen ja riippumaton miestutkimus sitten edes pitäisi sisällään - neurotieteen kuvauksia sukupuolten eroista essentialisoivassa hengessä ja näistä johdettuja yhteiskunta- ja parinmuodostusteorioitako, sosiobiologiaa ja evoluutiopsykologiaa???

Maskuliinisuuden tutkimus kriittisessä miestutkimuksessa painottuu sosiologiaan ja käyttäytymisen tutkimiseen ja empirian kriittiseen arviointiin (kritiikki on nimenomaan arvioivaa). Käyttäytymiseen toki geenit, aineenvaihdunta yms. biologiset tekijät vaikuttavat ajoittain merkittävästikin, mutta silläkin alueella tieteen tulokset tarkentuvat jatkuvasti ja "lopullista ja määräävää" sukupuolieroa on itse asiassa entistä vaikeampi perustella millään yksittäisellä luonnontieteen väittämällä.

Naisliike (feminismi) ja sukupuolen tutkimus ovat rinnakkaisia ilmiöitä ja limittäisiä, ja sp-tutkimuksen kohteet sen mukaan valikoituneita aikojen saatossa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Tasa-arvopolitiikkaan miesten erityisongelmat nousevat aktiivisen järjestötyön mukana, kuten tällaisten konferenssienkin myötä. Taustatueksi ja hankkeiden järjestämiseksi validin tutkimustiedon valikointi on myös perusteltua - tähän mennessähän miesjärjestöt ovat tukeutuneet lähinnä tilastodataan ja luonnontieteen selitysmalleihin, vaikka sosiologisesti laadullisten tutkimusten tiedetään parhaiten kuvaavan ja selittävän mieserityistäkin sosiaalista käyttäytymistä.

Esimerkiksi miesten ja naisten väliset terveyserot ovat tietenkin osiltaan biologiapohjaisia, mutta suuremmassa määrin niitä selittävät opitut käyttäytymismallit ja suhtautumiserot. Terveyspalveluthan ovat tasapuolisesti kaikkien käytössä, ja naiset käyttävät näistä noin 60 prosenttia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Esitelmäitsijöinä ovat mm. puolustusvaliokunnan pj. Jussi Niinistö, kansanedustaja Antti Kaikkonen ja Mies vailla tasa-arvoa -kirjaa koostanut Arno Kotro.

Asevelvollisuuden, maanpuolustuksen ja niiden suhteesta sukupuoleen lisäksi tutkimuspäivillä on runsaasti muuta maskuliinisuuteen liittyvää.

Esimerkiksi tämä kuulosta mielenkiintoiselta työryhmältä :

"Karoliina Ojanen, folkloristiikka, Helsingin yliopisto

Autettavasti mies? Miesten kokemuksia auttamisesta laitoshoidossa

Työryhmäesityksessäni tarkastelen sitä, miten avuntarve on osa miesten arkea laitoshoidossa ja miten avun pyytäminen, sen saaminen ja siihen suhtautuminen rakentavat mieheyden konstruktioita ja kokemusta miehenä elämisestä. Esitelmä on osa meneillään olevaa etnografista tutkimustani ”Vanhuus, mieheys ja intiimiys vanhojen miesten kokemana”, jossa keskityn yli 70-vuotiaiden miesten vanhenemisen kokemuksiin, erityisesti suhteessa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Tutkimuksen aineiston muodostavat miesten havainnointi ja haastattelu neljässä erityyppisessä ympäristössä. Näitä tutkimusympäristöjä ovat kaksi vanhainkotia, vanhusten päivätoimintaryhmät, miesten kotipalvelu ja korkeasti koulutettujen ja yhä yhteiskunnallisesti aktiivisten miesten keskustelukerho. Esitelmässä keskityn laitoksissa kerättyyn aineistoon.

Miesten on perinteisten sukupuolistereotypioiden mukaan kuvailtu välttelevän avun pyytämistä; miehet hakevat naisia harvemmin ammattilaisten apua erilaisiin vaivoihin. Länsimaisessa kulttuurissa maskuliinisuuden ideaalisiin ominaisuuksiin lukeutuvat mm. toiminnallisuus, itsenäisyys, tunteiden kontrollointi ja fyysinen voima. Perinteiset maskuliinisuutta ja miehiä koskevat stereotypiat eivät anna tilaa miehen riippuvaisuudelle muista ihmisistä, jolloin autettavan asemassa olemisella voi olla erityisiä merkityksiä miehelle, mutta myös heille, jotka miesten avunpyyntöjä kohtaavat. Esitelmässä keskityn tarkastelemaan tilanteita, joissa mies pyynnöistään huolimatta ei saanut apua, joissa auttaminen kavensi miehen omanarvontuntoa sekä tilanteita, joissa mies ei halunnut pyytää apua, vaikka olisi sitä omasta mielestään tarvinnut.

""

Tästä on apua vaikkapa sote-ammateissa työskenteleville.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ansiokasta tiedotusta, mutta miksi vasta nyt kun ilmoittautuminen pe 23.8. mennessä on ohi?

Päivillä on kiinnostavia työryhmiä, kuten ”Merivartijoiden tehtäväkentän sukupuolittuneisuudesta”: ”Ammattikulttuurin muutos kulminoituu passintarkastuskoppiin, josta käsin hahmottuvat myös miesten ja naisten paikat sekä tehtävien hierarkiat.”

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tiedotin jo kesäkuussa tästä tapahtumasta, ja ilmoittautumisaikaa jatkettiin viikolla eli tunti aikaa noin suurin piirtein.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mielenkiintoista olisi jostain saada sisältö tarkemmin tietoon. Helsinki on vähän turhan kaukana pelkästään tuon takia lähteä. Eipä sinne juuri muutakaan asiaa olisi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tane:n esittelysivulla on melko pitkä ohjelmaesittely, luennoitsijoiden/puhujien alustuksia myöten :

http://www.tane.fi/miestutkimuspaivat2013

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset