jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Voiko poika mennä päiväkotiin sateenkaariheijastin hihanvarressa heiluen?

Viime viikkoina sosiaalisen median ja kansainvälisen uutisvirran keskeisiä teemoja on ollut sateenkaaren väriskaalaa jäljittelevien tuotteiden poliittinen provosoivuus - sateenkaarilipun heiluttelijoita tai sateenkaarikorujen kantajia on pidetty pahennusta herättävinä egoisteina, tekopyhinä hurskastelijoina, puolestaloukkaantujina ja homoina.

Sateenkaari on luonnonilmiö, joka syntyy, kun valo taittuu pisaran etupinnasta, heijastuu pisaran takapinnasta ja taittuu jälleen pisaran etupinnasta. Koska vesipisara on dispersiivinen, valkoinen valo hajoaa väreiksi muodostaen sateenkaaren.

Sateenkaari on siis hyvä juttu, sen olemassaolo on samaa jatkumoa elämän alkuperäisten perusedellytysten kanssa - valon ja veden kohtaamista.

Miksi sitten tällaisen tunnuksen näkyvä esilläpito aiheuttaa aggressiivisuutta, kaunaa, kateutta, pahaa verta ja ahdistusta?

No, kyse on tietenkin vastavoimien taistelusta, yinistä ja yangista eli hyvän ja pahan jatkuvasta symbioottisesta vallantavoittelusta. Ja kuten edellä jo totesin, niin sateenkaari on  hyvä juttu, sen olemassaolo on samaa jatkumoa elämän alkuperäisten perusedellytysten kanssa - valon ja veden kohtaamista.

Ja vastaavasti pahat jutut ovat sitten elämää tuhoamaan pyrkiviä elementtejä, valon ja veden vastakohtina ne ovat nyt sitten vaikkapa pimeys ja paska.

 

Niin, vee vai pee?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Jari-Petri Heino

Miksi pojan pitäisi mennä päiväkotiin sateenkaariheijastin hihanvarressa heiluen kun päiväkotiin menevää poikaa ei voisi vähempää kiinnostaa sateenkaari muussa yhteydessä kuin sadussa, jossa sen päädyssä odottaa palkinto?

Mitä jos annetaan lapsille rauha kehittyä sukupuoli-identiteetiltään ihan rauhassa, eikä käytetä heitä välineenä aikuisten kiistoihin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä, eihän se lapsi ymmärrä kiistellä Han Solon lasermiekan lailla välkehtivän heijastimen päälle, elleivät vanhemmat häntä opasta siihen. (kiistelyyn yleensäkään). Sateenkaari-heijastimia on saatavana eri hahmomalleina myös, mikä lisännee päiväkoti-ikäisen mielenkiintoa.

Varsinaisestihan tekstin tarkoituksena oli selventää sateenkaarisymboliikkaa, eikä tällä kertaa keskittyä sukupuolen tutkimukseen liittyvään aineistoon.

Kimmo Petäjä

Arhinmäen lippuvilautus, olkoot tyylistä mitä mieltä muuten, toi päivänselvästi esiin persujen homofobian, tällakin sivustolla.

Liekö sellaiseksi suunniteltukin..?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Edelleenkään en liitä puoluepolitiikkaa tähän agendaan tiiviisti, mutta homofobian se Paavon lipputempaus nosti pintaan. Urheilumuseon edustajan radiohaastattelun yhteydessä aivan äsken todettiin, että Arhinmäki on saanut positiivisen palautteen lisäksi suoraa törkyä postiinsa.

Aggressiivisuus on joillain hallitsematonta....

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Niinkö? Taisi tuo "törkyposti" olla kylläkin pääosin venäjänkielistä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Luultavimmin suomen kielisiä, Paavon lipputempauksesta Venäjällä ei juurikaan tiedetä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #10

Päinvastoin. Tässä muutamia kommentteja:

- Onko tuollainen gay-lipun heiluttelu lainvastaista vai ei? ensimmäinen kommentoija kysyy.

- Kyllä on. Hänet olisi pitänyt pidättää ja antaa sakot, toinen vastaa.

- Ehdotan, että hänelle julistetaan maahantulokielto Venäjälle, kolmas jatkaa.

- Ja maastapoistumiskielto myös, neljäs kommentoi

Aktiivisimmin Arhinmäkeä ovat tähän mennessä kommentoineet nimenomaan homovastaiset venäläislukijat. Kuvaavaa on, että useat heidän kommenttinsa ovat kielenkäytöltään niin alatyylisiä ja brutaaleja, ettei niitä voi Suomen lehdistöetiikan ja kunnianloukkauslakien puitteissa edes siteerata suomalaislehteen.

Näin Ilta-Sanomat kaksi päivää sitten.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Venäläisillä on vielä opettelemista yhdenvertaisuudesta, mikä ei ole lainkaan mahdotonta tai tavatonta verrattaessa asenneilmapiirin muutoksen nopeuteen täällä Suomessa. Arhinmäen sähköpostista oli (vissiin) kyse siinä radiolähetyksessä ja sinne kaiketi postia ovat lähettäneet suomalaiset kannattajat ja vastustajat.

Susanna Kinnunen

En mä nyt kovin homofoobinen ole.

Mutta tosiaan, homofobialla voi lyödä Päivi Räsäsen lisäksi esimerkiksi "lääkäri" Anas Hajjaria.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Absoluuttisen totta, jos haluan pysyttäytyä linjassani niin eri uskomusjärjestelmiin sisältyviä syrjiviä ominaisuuksia ei pitäisi erotella ja vähätellä niiden uutuusarvon tai uskomusjärjestelmän kannattajamäärän vähemmistöaseman perusteella.

Yleisluonteisesti toteaisin, että seemiläiset uskonnot ovat kehittyneet aavikkoseuduilla, jossa ei sada kovinkaan usein.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sateenkaariheijastin kuuluu samaan kategoriaan kuin hakaristihihamerkki!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Swastika onkin onnen symboli toisissa kulttuuripiireissä, mutta täällä assosiaatio kulkee surullisemmille tapahtumapaikoille.

Sateenkaarelle tällaista kehityskulkua ei ole tapahtumassa, sillä sateenkaari-symboliikka on vankasti hyvisten käsissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Sateenkaarelle tällaista kehityskulkua ei ole tapahtumassa, sillä sateenkaari-symboliikka on vankasti hyvisten käsissä.2

En luottaisi noin paljoa Arhinmäkeen!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

En luotakaan, jos suoraan sanotaan. Luotan enemmän vasemmistonuoriin tässä asiassa ja puoluerajat ylittävästi muutenkin alle 25:sten sukupolveen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jep. Perheen pikkutytär päiväkotiin Plaboy-paidassa.

Filippiiniläinen nainen pohdiskeli minulle, miten hän voisi kasvattaa lapsia Suomessa, kun täällä ei saa lyödä lapsia. Filippiineillä on kuulemma tapana heti läpsästä lasta poskelle, jos tämä kiroilee tai käyttää rumaa kieltä.

Amerikassahan uskonnollinen oikeisto, joka on seksuaaliasioissa äärikonservatiivinen, ajaa myös kovasti kirosanojen kieltämistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En kannata väkivaltaa lasten enkä aikuistenkaan kasvatuksaessa, kirosanoista poisoppimiseen voi käyttää (vettä ja saippuaa) korvikesanoja ja huomion kiinnittämistä mielenkiintoisempiin kohteisiin. Jotkut laittavat lapsensa "viemään" kirosanat esimerkiksi vessanpönttöön, mikä nopeasti laimentaa sanan tehon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos kotona lojuu sateenkaariheijastin niin miksi sen käyttöönotto pitäisi kieltää lapselta. Heijastimia on vaikka mitä-pankkien logoista sommitellut olivat ennen tavallisia.
Jos olisi mun lapsi niin kunhan on kaunis heijastin niin olkoon vaikka pohjoiskorealainen heijastinhan on lelun, turvatuotteen ja korun risteytys.
Jos lapseni haluaisi outfitata itsensä vaikka leijonapaitaiseksi siilitukaksi niin voisin informoida vienosti että sateenkaariheijastin ei tue muuta esitystä mutta muodostaa hauskan kontrastin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sinäpä sen sanoit - seuraava trendituote on sateenkaaren värinen leijonariipus!!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nyt tuli niin paljon viestejä kerrallaan, etten pysty kykenemään vastaamaan heti kaikkiin, sana on silti vapaa - word is still free.

Heikki Knookala

mun mielestä poikaa voisi mielummin kannustaa menemään mekossa päiväkotiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Moni poika haluaisi, mutta vanhempansa saattavat olla foobikkoja tai sitten tietämättömiä eivätkä anna hänen tehdä niin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kävin 1980-luvulla Moskovassa ja toin silloiselle pikkupojalleni lahjaksi perinteisen venäläisen piippahatun punaisine tähtineen. Kävellessämme Helsingin katuja poikani kantoi tyytyväisenä lahjalakkiaan, kunnes pari silloista juppia tuli vastaan ja sylkäisi päin tätä seitsemänvuotiasta lasta.

Kusipäitä on ollut ennen ja kusipäitä on nyt. Ja ikävä kyllä niitä taitaa olla myös tulevaisuudessa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jos olisin diktaattori määräisin, että koululaisilla olisi jonkinlainen koulupuku. Maksusta saisivat tietyt poliittiset ryhmät aiheen verojen keruulle!
Koululaisten taustat kun ovat hyvin erilaiset. Toisilla on varaa merkkivaatteisiin ja toisten kohdalla vanhemmat saavat miettiä mistä kirpputorilta löytää hyväksyttyjä vaatteita! Kaikenlaiset killuttimet olisi koulussa kielletty samoin mainokset kouluvälineissä! Heijastimetkin voi yhteiskunta hankkia ihan vain vaikkapa Suomen lipun väreissä!
Millä oikeudella joku ryhmittymä omii itselleen sateenkaaren? Kyllä se sateen jälkeen voi tulla esiin kaikille tasavertaisesti! En ole koskaan sen nähtyäni kuvitellut, että sen katseluun tarvitaan joku tietty ideologia!
Arhinmäen esiintyminen Moskovan MM-kisoissa oli täysin kansainvälien urheiluatteen vastaista! Urheilukilpailuissa ottavat mittaa toisistaan eri uskontoihin, poliittisiin taustoihin ja ominaisuuksiin kuuluvat urheilijat! Reilu kilpailu on tärkein! Sen pitäisi ainakin urheiluministerin ymmärtää. Eivät venäläiset pahemmin nosta hälyä jostain tärkeilevästä pikkuvaltion urheiluministeristä, joka ei selvästi ymmärrä kansainvälisen urheilukilpailun epäpoliittista luonnetta!

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miten pukisit koulupukuun pojan, joka tykkää käyttää hempeitä juttuja ja osoittaa feminiinistä sukupuoli-identiteettiään? Itsemurhia lienee jo ihan riittävästi nuorten keskuudessa ilman ahdasta pukukoodistoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos poika voi Kauhavalla mennä viulukotelo kädessä kouluun ja Kaustisella taas jääkiekkokassi selässään, niin ei ole huolen häivää. ;-)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Voi. Katse kohdistuu heijastimen kiinnittäjään. Todellinen kysymys asian takana on: "Voiko kasvattaja käyttää lastaan ideologisena välineenä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainakin nimissä ja nimenvalinnassa sitä on aina tehty ja vaikeaa välttyä siltä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varma Voitto tai Taisto Uljas olivat melko tyypillisiä kansalaissodan aikana syntyneiden lapsien etunimiä noin 100 vuotta sitten.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #35

Nykyään tuskin menevät läpi. Tai ainakin esimerkkinä oli Varma Voitto Kosto, kun joskus kävimme läpi nimiä, jotka eivät mene läpi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuo on totta.

Tarkoittaako se sitä, että mitään rajanvetoa ei tarvitse tehdä? Minusta ei.

Lähinnä tarkoitan sitä, että lapsesta tulee vanhemmalle pelkkä väline toteuttaa itseään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, saamelaislapset pukeutuvat usein saamelaispukuihin ja körttiläisessä perheessä lapset kasvavat Jumalan armossa. Aate- ja arvomaailma, minkä vanhemmat siirtävät lapsilleen, käy ilmi jo lapsen olemuksesta ja siten vaatetuksesta.

Homous yms. ei liene ideologiaa, mutta järjestöaktiivisuutena voi sellaiseksi kehittyä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Menevätkö saamelaislapset päiväkotiin saamelaispuku päällä? Saamelaisuus on väistämätön osa heidän identiteettiään, pukivat he pukua päälleen tai eivät. Uskonnollinen aivopesu taas on mielestäni melkein rikollista.

Poika on homo, jos sillä on sateenkaariheijastin? Tai että hänen seksuaalisuutensa on vanhemman päätettävissä? Tai että hänen tehtävänsä on ilmentää vanhemman seksuaalista suuntautumista?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #37

Niin, tai sateenkaariheijastin on vain mukavan näköinen turvallisuusväline, joka samalla voi tietenkin ilmentää esimerkiksi perheen "sateenkaaritaustaa". Sateenkaaren symbolinen merkitys ei pydähdy homoseksuaalisuuteen, vaan sillä ilmaistaan (ketkä sitten ilmaisevatkaan) valinnan vapautta.

Tero Pitkämäellä oli Moskovan kisojen palkintokorokkeella jalassaan Niken sateenkaaritossut, anekdoottina mainittakoon.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #39

Mjaa. Minä taidan olla aika tylsämielinen, kun en oikein käsitä tällaista viestintää. Heijastin tosiaan on väline ja jos siitä tuleekin hihamerkki tai puoluevalinta, minun kakarat ei sellaista käytä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Mutta heti jos ihminen kuuluu johonkin vähemmistöön hän joutuu ottamaan kantaa hieman vivahdekkaammin kuin sinä tuossa. Pitäisikö ruotsinsuomalaisen lapsen vanhempien vältää saunavihdan mallista heijastinta? Pitäisikö antaa vaan ruotsalaisia etunimiä?
Kekkosenkuvat ovat sellaista kitschkamaa jotka joillekin voivat olla poliittisia toisille vaan muodikkaita koristeita, samoin che guevaratuotteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset