jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Omaishoitaja tarvitsee konkreettista tukea

Omakohtaisia kokemuksia omaishoidosta omaavana osaisin kertoa paljonkin yksityiskohtaisia tietoja omaishoidon arkeen ja byrokraattiseen mielettömyyteen liittyen. Ajan säästämiseksi, pragmaatikkona ja muutenkin mukavana miehenä en kuitenkaan ala tässä jaarittelemaan omiani enkä luettele puolueeni tekemättömyyksiä omaishoitajien taloudellisen ja psyykkisen tilanteen parantamiseksi, vaan siirrän vastuun turkulaisille ja lainaan heidän näkemyksiään omaishoitajien ongelmista :

 

Hoito- ja hoivatyölleen yhteiskunnan tukea saavia omaishoitajia on tällä hetkellä 40 000. Ikääntyvässä Suomessa määrä voisi olla – ja tulevaisuudessa toivottavasti on – paljon suurempi.

Omaishoito on sekä inhimillisesti että yhteiskunnan talouden kannalta hyvä juttu. Sen kehittäminen palvelee oikealla tavalla uuden vanhuspalvelulain keskeistä tavoitetta kotona tapahtuvasta hoidosta. Uskon, että jokainen meistä haluaisi mahdollisimman pitkään saada tulla hoidetuksi omassa kodissa, omien huonekalujen, valokuvien ja maisemien keskellä.

....

Nykyisellään omaishoidon kriteerit vaihtelevat eri kunnissa. Koska laki ei toistaiseksi sido kuntia, on eri puolilla Suomea päädytty järjettömiin säästöratkaisuihin. Omaishoidon tukipäätöksiä on jätetty tekemättä, saamisen kriteereitä tiukennettu ja tukia lakkautettu. Juuri tuon lyhytnäköisempää politiikkaa on vaikea keksiä. Päättäjät löytävät vaikeasti sairaat ja huonokuntoiset kuntalaiset vuodeosastolta kotien sijaan, mikä maksaa paljon omaishoidontukea enemmän.

...

Kunnissa on kuitenkin oltava riittävästi henkilöstöä sekä omaishoidon tukipalvelujen tuottamiseen että neuvontaan ja ohjaukseen. Omaishoitajat kun tekevät vaativaa ja vastuullista työtä yksin ja yleensä ilman ammatillista osaamista.

Omaishoitajia koskevan tukipalkkion maksaminen sen sijaan tulee keskustan pitkäaikaisen tavoitteen mukaisesti siirtää Kelan hoidettavaksi. Se takaa omaishoitajien yhdenvertaisen kohtelun. On sääli, että uusi peruspalveluministeri Susanna Huovinen tuntuu suhtautuvan ajatukseen penseästi.

 

Toimenpidealoitteen omaishoitopalkkion siirtämisestä Kansaneläkelaitokselle voi käydä allekirjoittamassa Kansalaisaloite.fi -sivustolla ja samalla on suotavaa jakaa linkkiä eteenpäin omassa somessa kuten myös käyttää muita vaikuttamiskeinoja päättäjien huomion tavoittamiseksi.

 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/282

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän koivan25 kuva
anja koivistoinen

Jokainen ihminen vanhenee, jolle emme voi mitään. Se miten vanhenemme ja minkälainen vanhuutemme tulee olemaan, on jokaisen omalla vastuulla.
Yhteiskunnan vastulle emme tietenkään aivan kaikea voi kaataa.

Meistä jokaisella on unelma hyvästä ja turvallisesta vanhuudesta nauttien työssäolovuosien tarjoamista hedelmistä. Kovin usein unelmat jäävät vaan toteutumatta, varsinkin silloin, kun terveys pettää ja edessä on peloittava tilanne, mitä emme missään tapauksessa haluaisi kohdallemme. Se on joutuminen vuodepotilaaksi laitoksessa.

Laitoksissa henkilökunnan puute ja ainainen kiire ovat vieneet hoidosta inhimillisyyden ja tuoneet tilalle teollisuusmaiden toimintamallin, missä vanhus on objekti, joka hoidetaan tietokoneelle tallennetun ohjelman mukaisesti."Kamalla." Samalla pyritään laitoksen tuottavuudessa huipputehokkuuteen tulostavoitteiden ollessa ihmistä tärkeämpi. Vanhus on vain yrityksen tuotantovälinen.
Valtiovalta toistelee samaa liturgiaa: kun rahaa ei ole niin sitä silloin ei ole. Väärin, rahaa on ja sitä löytyy, koska riittää jaettavaksi ilman vastinetta ympäri maailmaa.

Omaishoito on yhteiskunnalle edullisin hoitomuoto ja hoidettavalle inhimillisin vaihtoehto. Miksi heitä käytetään ilmaisena työvoimana? Noo, hoitavathan he omaisensa kuitenkin, rakkaudesta.
Perustuslain mukaan meillä Suomessa omaisilla ei kuitenkaan ole hoitovelvoitetta, vaan kunta on vastuussa apua tarvitsevista kansalaisista.
Silti monipuoliso tai lapsi hoitaa omaistaan. Omaishoidon tärkein motiivi onsuhde, joka ei johdu hoidon tarpeesta vaan on kestänyt usein jo vuosikaudet tai -kymmenet.

Omaistaan auttaa yli miljoona suomalaista.Heistä pääasiallisia auttajia on noin 300 000.
Virallisia eli kunnan kanssa hoitosopimuksen tehneitä omaishoitajia on noin 36 000. ????
Monta kohtaa olisi korjattava. Hoitopalkkio olisi siirrettävä Kelalle. Koska kunnat ovat taloudellisesti erilaisia niin omaishoitajatkin ovat erilaisessa asemassa kunnista riippuen.Pienet hoitopalkkiot olisi oltava verovapaat. Vapaapäivien pitäminen on sijaisten puutteen vuoksi mahdotonta. Omaishoitajia on tuettava julkisin palveluin.

Senioripuolue ry. on myös omaishoitajien asialla. Olin äitini omaishoitaja viisi vuotta. Senjälkeen olen tehnyt vapaaehtoistyötä.
http://senioritry.123kotisivu.fi

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Erinomainen ja informatiivinen mielipide, kiitos tästä.

Vanhukset ovat pääasiallisin omaistensa hoidossa oleva ryhmänsä jatkossakin, silti kannattaa tiedostaa, että kuka tahansa perusterve nuorikin voi milloin tahansa joutua onnettomuuteen ja loukkantua pysyvästi ulkopuolista apua tarvitsevaan kuntoon.

Joustavan, omaishoitajan työkykyä ja vireyttä ylläpitävän järjestelmän luominen on mahdollista - rahasta asia ei ole kiinni, ainoastaan resurssien kohdentamisesta oikein kuten yllä todetaan.

Omaishoitajien vertaistuki- ja edunvalvontajärjestönä toimii muuten Omaishoitajat ja Läheiset -liitto, mistä kautta omaishoitajien aseman parantamista voi jäsennellysti jatkaa.

http://www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta

Jari-Petri Heino

Kiitos Juho tästä blogista. Tämä on ilmeisesti asia josta kaikki on samaa mieltä, koska keskustelua ei aiheesta saa ja aihetta käsittelevät blogitkin hukkuvat siihen tavalliseen älämölöön.

Eilisen aiheen esillenoston jälkeen kommentissa täällä ja jaosta facebookissa on tullut kokonaista 8 kappaletta lisää allekirjoituksia.

Enää ei puutu kuin 49 495.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Juuri sopiva julkisuuden henkilö tähän tarkoitukseen, muutin samalla vähän blogini tekstiä itseironisemmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset