jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Asevelvollisuudelle on olemassa vaihtoehto

Nykymuotoista asevelvollisuutta on yhä suuremmassa määrin kritisoitu muodoltaan epätasa-arvoiseksi, tehottomaksi ja Euroopankin mittakaavassa jäsentymättömäksi reliikiksi.

Asevelvollisuus sitä määrittelevää lakia myöten onkin tosiaan epätasa-arvoinen perustuslain yhdenvertaisuussuuspykälän ohittavana ja tasa-arvolain hengen vastaisena. Biologisille miehille ja naisille asevelvollisuuslaki antaa aivan erilaiset velvoitteet ja määrittelee siten mielivaltaisesti osan väestöstä rangaistuksen uhalla suorittamaan lähes ilmaiseksi kansalaispalvelusta ja samalla asettaa toisen puolen väestöstä maanpuolustuksellisesta näkökulmasta katsoen toisarvoiseen asemaan.

Ase- tai siviilipalveluksen suorittaa vuosittain noin 35 prosenttia ikäluokastaan suurimman osan suhtautuessa saamaansa koulutukseen väkinäisesti - maanpuolustuksen rakentaminen aluepuolustuksen tarvitsemiin suuriin reserviläisjoukkoihin ei siis ole lainkaan uskottavaa erityisesti, kun tiedämme nykyaikaisen sodankäynnin teknologisen kehittyneisyyden. Kainuun metsissä rajaa puolustava reserviläinen suojaa maamme koskemattomuutta yhtä effektiivisesti kuin lumiukko luuta kädessään, vaikka miten rynnäkkökivääri olisi sarjatuliasennossa.

Kritiikistä huolimatta, tai paremminkin sen vuoksi, maanpuolustusta tulisi jatkossa kehittää huomioimalla nämä  kriittiset yhteiskunnalliset äänenpainot. Sukupuolten välisen tasa-arvon ja yleisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi aivan ensimmäiseksi asevelvollisuudesta tulisi luopua ja järjestää maanpuolustus kokonaan uudelta ja tehokkaammalta pohjalta.

 

http://www.ohion.fi/

 

Tulevaisuuden muuttuvista turvallisuusuhista ja varustautumisesta niiden varalle on spekuloitu varsin monitahoisesti yhteiskunnan eri kerroksissa, kuten kansalaisaloitteen kampanjasivustolta käy ilmi. Nykymuotoisen asevelvollisuusjärjestelmän sukupuolittava asymmetria ja sen homososiaalista heteronormatiivisuutta vahvistava erityisyys ovat asevelvollisuudesta luopumisen keskeisimpiä motiiveja, minkä voi korvata yleisellä oppivelvollisuuteen liittyvällä turvallisuuskoulutuksella ja aseellisen maanpuolustuksen järjestämisellä valikoivaan vapaaehtoisuuteen perustuen.

 

 

niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Muuten ihan jees, mtta paperilla sotimisen jättäisin kokonaan tekemättä.

"maanpuolustuksen rakentaminen aluepuolustuksen tarvitsemiin suuriin reserviläisjoukkoihin ei siis ole lainkaan uskottavaa erityisesti, kun tiedämme nyaikaisen sodankäynnin teknologisen kehityksen."

Uskottavuus on uskonasia. Jos vaadin, että todista se, niin siihenpä jää tämäkin. Jos sodat sodittaisiin paperilla, sitä harrastaisivat aivan muut ihmiset kuin sotilaat. Vetoaminen johonkin vääjäämättömään lopputulokseen - voittoon tai tappioon on tarkoitushakuista vääristelyä.

Mutta jos vääjäämättömästä puhutaan, minusta nopein tie lopputulokseen olisi ajaa koko roska alas jättämättä mitään tilalle. Siinä olisi sellaista luovaa hulluutta minusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuossa on sen verran ideaa, että Rajavartiolaitos huolehtikoon rajojen vartioinnista ja turvallisuuspolitiikan strategisilla valinnoilla estettäisiin maamme joutuminen aseellisen konfliktin osapuoleksi.

Itse kannatan Kari Uotilan mainitsemaa muuttuvien turvallisuusuhkien varaiseen turvallisuuskoulutukseen panostamista, joka tosin Uotilan mallissa olisi vapaaehtoista aikuiskoulutusta. Minusta niitä uhkia tulisi käsitellä jo ihan peruskoulussa, ainakin valmistelevassa mielessä.

http://kariuotila.fi/blogi/2013/04/26/157

edit. selällään kirjoittaessa tulee paljon kirjoitusvirheitä näemmä.

Rainer Salosensaari

Pianhan venäläiset oligarkit ovat ostaneet siinä määrin suomalaista maita, kiinteistöjä ja muuta omaisuutta, että tuskin perinteinen sotilaallinen uhka ainakaan siitä suunnasta tulee. ;-) Mitä ne omaa omaisuuttaan rupeaisivat hyökkäämällä tuhoamaan?

Käytännössä Suomessa on jo nyt valikoiva asevelvollisuus, myös miesten kesken, vaikka päättäjät muuta vakuuttaisivatkin. Jos se olisi sitten vielä pidemmälle kehitettynä oikea linja ja samalla maksettaisiin kunnon korvaus eli jonkinlainen palkka asevelvollisuuden suorittaneille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tosiaan armeija-aika viivästyttää joko opiskelun tai työelämän aloittamista vähintään puolella vuodella (käytännössä usein vuodella) tai ainakin aiheuttaa jo alkaneeseen työuraan palveluksen pituisen palkanmaksun keskeytymisen.

Kohtuullinen palkka ja vapaaehtoisuus varmistaisivat rekrytoinnissa koulutettavan miehistön motivaation.

Sodan uhka on melko kaukainen Suomessa tällä hetkellä, luonnonkatastrofit tai ehkä kyber-uhat ovat realistisimpia, joihin kannattaa laajemmin varautua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset