jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Moraali, omatunto ja asemoituminen poliittisena vaikuttajana

Politiikka -sana juontuu kreikan poliksesta, kaupunkia tai suurempaa asuintaajamaa merkitsevästä sanasta, ja sen yleisluonteinen merkitys sisältää yhteisten asioiden hoitamisen lisäksi holistiseen näkemykseen pohjautuvan toiminnan, jolla pyritään vaikuttamaan valtiollisiin, valtioiden välisiin tai yhteiskunnallisiin asioihin.

Poliittista toimintaa ohjaa siis holistinen näkemys ja yksilötasolla se merkitsee jonkin asteista omassa viitekehyksessään sosiaalistuneen moraalikoodiston soveltavaa käyttämistä asiakysymysten priorisoimisessa, lain tulkinnassa ja omantunnon mukaisina ratkaisuina arkielämässä.

Moraalikoodisto voi olla sitova eli kirjoitettuun lakiin tvs. sanatarkasti normittava tai sitten dynaamisen laventava, jolloin selkeästi haitallisia normistoja ja lakeja pyritään periaatetasolla valistamalla ja konkreettisesti omalla käyttäytymisellä purkamaan.

Kuluneella viikolla sitouttavasta ja laventavasta poliittisesta holismista on saatu oivat esimerkit sisäasiainministeri Räsäsen ja kansanedustaja Kontulan julkisista esiintymisistä - ministeri Räsänen on viitannut Raamattuun ja Jumalan sanaan sitovana normina, millä perusteilla hänen moraalikoodistonsa antaa mahdollisuuden RAJOITTAA vähemmistöasemassa olevien oikeuksia. Kansanedustaja Kontula sen sijaan edustaa LAVENTAVAA näkemystä puolustaessaan lakia rikkomatta kaikkein heikoimmassa asemassa olevia tarjoamalla heille majoitusta ja mitä luultavimmin myös konsultaatioapua.

 

Rajoittaminen vai laventaminen?


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Kimmo Ålander

"Kansanedustaja Kontula sen sijaan edustaa LAVENTAVAA näkemystä puolustaessaan lakia rikkomatta kaikkein heikoimmassa asemassa olevia tarjoamalla heille majoitusta ja mitä luultavimmin myös konsultaatioapua."

Kontula sanoo piilotelleensa KARKOTUSPÄÄTÖKSEN saaneita. Päätökseen lienee jotkin syyt, mutta niistä Kontula ei kerro.

Kuvaat näiden piilottelijoiden asemaa kaikkein heikoimmaksi. Onko sinulla tietoa päätösten taustoista, keistä on kyse, vai onko niillä sinulle merkitystä?

Minkälaista konsultaatioapua karkotetulle voi antaa? Opastaa ja neuvoa pysyvässä pakoilussa, sekä itsensä elättämisessä harmaan talouden alalla tai rikollisesti, vai kenties avustaa laittomassa muutossa toiseen maahan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Konsultaatioapu voi olla esimerkiksi lakiteknistä neuvontaa. OIkeudellisesti karkotus- tai pikemminkin palautuspäätös voi perustua virhearvioon, sillä Suomesta on palautettu lukuisia turvapaikanhakijoita maihin, joissa heidän turvallisuuttaan ei voida taata. Esimerkiksi homoseksuaaleja pakolaisia on palautettu valtioihin, joissa viranomaiset nimenomaan vainoavat seksuaalivähemmistöjä. Kontula tuskin on piilotellut ketään ns. luonnollisiin rikoksiin syyllistyneitä (väkivalta- tai varastamisrikoksiin), näiden henkilöiden ainoa "rikos" on olla ei-toivottuja.

Avainsanat blogissani olivat korostetut rajoittaminen ja laventaminen, Räsänen käyttää poliittista valta-asemaansa pääosin rajoittaakseen joidenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien oikeushyvää ja toisaalta Kontula suhteellisen vaikutusvaltaisesta asemastaan huolimatta ei sorru omahyväiseen opportunismiin, vaan pyrkii toimimaan tosiasiallisia ihmisoikeuksia kunnioittavasti.

Kimmo Ålander

"Kontula tuskin on piilotellut ketään ns. luonnollisiin rikoksiin syyllistyneitä (väkivalta- tai varastamisrikoksiin), näiden henkilöiden ainoa "rikos" on olla ei-toivottuja."

Eli sinulla ei ole harmainta aavistusta karkotusten syistä, mutta oletat Kontulan olevan niistä perillä ja ilmeisesti arvioineen päätökset virheellisiksi. Vai onko kenties niin, että kyse on vain vapaan liikkuvuuden kannattamisesta?

Mitä tarkoitat "ei-toivotuilla"?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei-toivottu = persona non grata ja tässä tapauksessa Suomen oikeusvaltiona näkökulmasta katsottuna.

Kansankirkkomme piilotteli pari vuotta sitten egyptiläistä isoäitiä, joka koptina oletti joutuvansa vainotuksi ja mm. elämään ilman soketitautiinsa tarvittavaa insuliinia, jos hänet palautetaan ulkomaalaislain ylikireän tulkinnan vuoksi takaisin Egyptiin. Hänenkin ainoa rikoksensa oli olla ei-toivottu.

Tuskin Kontulalla on tarvetta hyysätä oikeita gangstereita.

Kimmo Ålander

"Ei-toivottu = persona non grata ja tässä tapauksessa Suomen oikeusvaltiona näkökulmasta katsottuna."

Ilmaisin kai itseni huonosti.

Olisi ehkä pitänyt kysyä näkemystäsi siitä, millaisia ihmisiä Suomi pitää ei-toivottuina ja siksi karkottaa, vaikkeivät nämä olisi syyllistyneet rikoksiin tms.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Mm. tällaisia :

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pakistanilaispe...

http://www.kauhajoki-lehti.fi/2011/uutiset/nguyeni...

https://hommaforum.org/index.php?topic=84676.0

Karkotuspäätös perustuu usein laki- ja sopimustekstien kirjalliseen tulkintaan, eli karkotuksen syynä ei ole aina rikollinen käyttäytyminen.

Karkotuspäätöksen saaneet, joiden voi epäillä pakoilevan karkotusta/palautusta/käännytystä ja joilla on rikostuomio, odottavat toimeenpanoa pääsääntöisesti "kaltereiden takana".

Kimmo Ålander Vastaus kommenttiin #6

Nyt taisin ymmärtää. Kontula siis piilotteli sellaisia karkotuspäätöksen saaneita, joiden ei osattu epäillä pakoilevan karkotusta/palautusta/käännytystä, ja siksi hänen toimintansa oli/on oikein ja ylistämisen arvoista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Niin, maasta poistamisen syy ei ole ollut rikollinen toiminta an sich. Poliisikin jo ennätti todeta, ettei Kontula ole syyllistynyt mihinkään rikokseen (esimerkiksi rikoksesta tuomitun/epäillyn piilottelemiseen viranomaisilta ja maasta poistaminen oleskeluluvan puuttumisen vuoksi ei ole rangaistus sinänsä, kuten vankeus- tai sakkorangaistus).

Kimmo Ålander Vastaus kommenttiin #8

Onko vasemmistolaisen ajattelun mukaan maasta poistamiselle muita perusteita kuin rikollinen toiminta?

Millaisen rikoksen vasemmistolainen hyväksyy karkotuksen perusteeksi, vai onko rikollisuuskaan peruste henkilön poistamiselle Suomesta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Ulkomaalaista ei tee (karkotettavaksi) rikolliseksi se, että hän ei saa Maahanmuuttovirastosta oleskelulupaa, häntä kehotetaan omatoimisesti poistumaan maasta ja silti hän jää oleilemaan maahan.

Kimmo Ålander Vastaus kommenttiin #10

No, tämä ei liittynyt kysymykseeni, joten anti olla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Vasemmistolaisesta näkökulmasta katsoen luvattoman oleskelijan majoittaminen omaan asuntoon, jos luvattoman oleskelijan henki tai turvallisuus on uhattuna, on moraalisesti oikeamielinen teko.

Yleensä kai oikeuskäytäntönä on ollut, että Rikosseuraamusvirastossa vasta vankilatuomioiden yhteydessä aletaan miettiä ulkomaalaisen kohdalla karkotusta. Siihen linjaan olen tyytyväinen.

Kimmo Ålander Vastaus kommenttiin #14

En kyllä löydä tästäkään kirjoituksesta vastausta kysymykseeni, mutta tartunpa kuitenkin kohtaan, joka liippaa edes läheltä:

"Yleensä kai oikeuskäytäntönä on ollut, että Rikosseuraamusvirastossa vasta vankilatuomioiden yhteydessä aletaan miettiä ulkomaalaisen kohdalla karkotusta. Siihen linjaan olen tyytyväinen."

Olen ollut havaitsevinani, että karkotuksia ei yleensä hyväksytä edes näissä vankilatuomiotapauksissa, koska rikollisen kotimaan vankiloissa on niin huonot oltavat. Siis sama suhtautumista kuin vaikka Kreikkaan tai Italiaan saapuneiden pakolaisten kohdalla. Heidät tulisi vassareiden mukaan ottaa EU-sopimusten vastaisesti, koska heistä huolehditaa kehnommin ko. EU-maissa kuin täällä meillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Ylitulkintaa havaittavissa.

Rikostuomiota pakeneminen on itsessään raskauttava asianhaara oleskelulupaa haettaessa ja Kontula ei tietenkään ole avustanut tällaisia luvattomia maassaolijoita.

Duplin-sopimuksen mukaisesti alkuperäinen tulomaa on velvollinen ottamaan vastaan turvapaikan hakijat ja Suomi tietenkin ensisijaisesti käännyttää nämä tapaukset takaisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jostain syystä kommentointi syventyy nyt laveasti ihmisoikeuksia puolustavan oletettuihin (jopa rikollisiksi väitettyihin) motiiveihin, vaikka tarkoitus oli enemmänkin pohtia dogmaattisuudesta normia rakentavan rajoittajan tarkoitusperiä?!

Kimmo Ålander

Jos Kontulan toiminta ei sisälly aiheeseen, niin sen olisi voinut jättää manitsematta ja keskittyä Räsäseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toki näinkin. Rinnastus meni siis osittain pieleen, joskin se tuo oleelliset erot esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset