jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Työajat vuonna 2012

Suurimalla osalla palkansaajista (72 prosentilla) säännöllinen työaika oli 35−40 tuntia viikossa vuonna 2012. Eri palkansaajaryhmien välillä erot olivat pienehköjä. Yrittäjistä ja yrittäjäperheenjäsenistä runsas neljännes teki säännöllisesti 35−40-tuntista työviikkoa.

tilastokeskus, työajat vuonna 2012

Palkansaajista kymmenisen prosenttia teki yli 40-tuntista työviikkoa. Ylemmät toimihenkilöt tekivät palkansaajista useimmin pitkää säännöllistä työaikaa. Heistä pitkä viikkotyöaika oli noin 18 prosentilla. Pitkä säännöllinen viikkotyöaika oli yleisin yrittäjillä ja yrittäjäperheenjäsenillä, joista 46 prosenttia teki yli 40-tuntista säännöllistä työaikaa. 

Jos tarkastellaan palkansaajien keskimääräistä säännöllistä viikkotyöaikaa päätyössä, niin miesten säännöllinen ja tehty viikkotyöaika kokoaikatyössä olivat vuonna 2012 pidempiä kuin naisten. Säännöllisessä kokoaikatyössä miehet tekivät keskimäärin 38,7 viikkotyötuntia ja naiset 36,4 tuntia. Osa-aikatyössä tuo ero oli päinvastainen, miehet 19,7 ja naiset 20,8 viikkotyötuntia.

Johtajien säännöllinen viikkotyöaika kokoaikatyössä oli keskimäärin noin 43,3 tuntia. Pitkää, yli neljäkymmentätuntista työviikkoa tekivät lisäksi vain prosessi- ja kuljetustyöntekijät. Lyhyintä työviikkoa tekivät toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät sekä palvelu- ja myyntityöntekijät.

Vuonna 2012 naispalkansaajien tehty vuosityöaika oli 226 tuntia lyhyempi kuin miesten. Naiset ovat useammin esimerkiksi osa-aikatyössä kuin miehet. Kaksi kolmasosaa osa-aikaisista palkansaajista on naisia. Naisilla myös perhevapaat lyhentävät tehtyä työaikaa enemmän kuin miehillä.

Naiset ansaitsevat keskimäärin 83 prosenttia miesten ansioista koko työmarkkinoilla kokoaikaisten säännöllisen työajan ansioilla mitattuna, mikä selkeästi osoittaa rakenteellisen ja perusteettoman palkkaeron olemassaolon. 

http://www.riikkakorpinurmi.fi/2013/06/naisten-ja-miesten-palkkaeron.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Antamastasi linkistä käy ilmi, että naisten tehty vuosityöaika oli 226 tuntia lyhyempi kuin miesten. Kun naisten vuosityöaika oli graafin mukaan noin 1540 tuntia, tämä merkitsee, että miehet tekivät noin 15 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset. Perhevapaiden merkitys palkkavertailussa on olematon, sillä siltä ajalta naiset saavat palkkaa, mitä heitä tilastoidaan tässä tilastossa. Osa-aikaisuus selittää tästä pari prosenttia ja ylityöt noin prosentin naisten eduksi, joten ero on sen jälkeen noin 12 %. Toisaalta lomautetuista on miehiä noin 80 % ja lomautetut ovat mukana. Lomautettujen vaikutus on prosentin luokkaa miesten hyväksi, joten lopputulos on: Kokoaikatyössä miehet tekevät noin 13 % enemmän työtunteja vuodessa kuin naiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset