jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Turvapaikanhakijoiden terveys on usein heikoissa kantimissa

Usein kuulee vieläkin nykyaikana  väitettävän maahanmuuttopolitiikan olevan hallitsematonta, "turistien" hakevan turvapaikkaa ihan vaan joutessaan elintasoaan parantaakseen, maahanmuuttajien vievän työpaikat/loisivan sosiaaliturvan varassa, syövän meidän herkut ja etuilevan mielenterveyspalveluihin.

Mikään näistä väitteistä ei tietenkään pidä paikkaansa, sillä maahanmuutto Suomeen on maltillista ja OECD:n tutkimuksen mukaan kokonaisuutena arvioiden myös kansantaloudellisesti ylijäämäistä.

 

Turvapaikanhakijoiden osalta on suoraan todettu monessakin eri yhteydessä heidän tarvitsevan positiivista erityiskohtelua kotoutumisprosessin tehostumiseksi. Vuorovaikutteisen sosiaalisen assimilaation lisäksi turvapaikanhakijoiden kotoutuminen on suurelta osin riippuvaista aikaisempaan elämänjaksoon liittyvien negatiivisten kokemusten lieventymisellä. Turvapaikanhakijat ovat aina kokeneet lähtömaissaan vainoa, sortoa, fyysistä ja henkistä väkivaltaa ja näiden yhdistelmänä kidutusta. Posttraumaattisten kokemusten purkaminen vaatii pitkäjaksoista psykososiaalista asiantuntija-apua, mihin Suomessa vastaavat esimerkiksi Oulun ja Helsingin Diakonissalaitosten kidutettujen kuntoutuskeskukset.

https://www.hdl.fi/fi/palvelut/kidutettujen-kuntoutus

 

Eri arvioiden mukaan jopa yli puolella turvapaikkaa hakevista on kokemusta fyysisestä kidutuksesta, mikä heijastuu välittömien somaattisten vaurioiden lisäksi erityisesti mielenterveyden häiriöinä ja sosiaalisessa elämässä traumaattisuus aiheuttaa varautuneisuutta, sulkeutuneisuutta, ahdistuneisuutta jne...

http://tampub.uta.fi/handle/10024/67804

"Turvapaikanhakijat olivat aiemmin sairastaneet hyvin monenlaisia sairauksia. Eniten heillä oli ollut neurologisia ongelmia, joista yleisimmin päänsärkyä. Vatsavaivat sekä tuki- ja liikuntaelinten kiputilat olivat myös olleet yleisiä. Aiempia tapaturmia tuli esille runsaasti. Silmäsairaudet, korva-, nenä- ja kurkkusairaudet, ihosairaudet, virtsaelinsairaudet ja hammasongelmat olivat myös olleet yleisiä. Mielenterveyden häiriöitä oli ollut jopa puolella aikuisista, eniten depressiota, ahdistuneisuutta ja unihäiriöitä. Haastattelun perusteella joka neljäs mielenterveyshäiriö oli depressio. Mielenterveyden häiriöiden ja naistentautien osalta oli todettavissa tyydyttämätöntä hoidon tarvetta. Tutkituista 14 prosenttia toi haastattelussa esille vähintään kolme vaivaa tai sairautta. Systemaattinen haastattelu tuotti tutkittavien taustoista ja sairauksista enemmän tietoa kuin asianomaisten spontaani kertominen. 


Aikuisista tutkituista 57 prosentilla oli ollut kidutuskokemuksia, lisäksi muita väkivaltakokemuksia oli ollut 12 prosentilla. Pidätettynä tutkituista aikuisista oli ollut 49 prosenttia. Kidutus- ja pahoinpitelykokemukset näyttivät olevan yhteydessä moniin sairauksiin, erityisesti mielenterveyden ongelmiin. "

 

Käytännön hoitotyössä tästä seuraa sitä, että hoitavan henkilöstön tulisi olla perillä hyvinkin erilaisista kulttuuritaustoista ja tukea sensitiivisesti asiakkaan voimavaraistumista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Mielenkiintoista, että turvapaikan hakijoiden määrä Suomessa kansalaisuuden mukaan on järjestyksessä: Irak, VENÄJÄ, Afganistan.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Kyseessä eivät ole etniset venäläiset vaan Kaukasian ym alueiden sorrettujen vähemmistökansojen edustajat, joilla nyt sattuu olemaan Venäjän kansalaisuus.

Porohovoi on yksi harvoista etnisistä venäläisistä, joka on saanut Suomesta turvapaikan, ja tämä ainakin joissain hänestä kertovissa jutuissa kyllä mainittiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, viimeisimpänä turvapaikan saaneena venäläisenä voinen esitellä bolsevikiksi tunnustautuneen Sergei Porohovoin :

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/venalaine...

Harri Lahtinen

Suomessa on valtavat määrät nuoria joiden terveys on huonossa kunnossa, on mielenterveysongelmia, syrjääntyneisyyttä ym. ym. sitten varsinki vihervasemmisto huutaa naama punaisena että maahanmuuttajanuorten mielenterveysongelmiin pitäisi saada lisää rahaa, eikö voitaisi vaatia kaikkien nuorten mielenterveysongelmiin lisää rahaa niin siinä samalla hoituisi myös maahanmuuttajanuoret. ps. Eikö Somalit ole suurin turvapaikan saaneiden ryhmä Suomessa? Somaliasta tulleet olivat niitä parempiosaisia Somaliassa, ei tänne tule niitä jotka ovat todella avun tarpeessa ja ne Somalit jotka ovat Suomessa näyttävät kyllä erittäin hyvinvoivilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Irak, Afganistan, Somalia, Syyria, Venäjä...

http://www.migri.fi/download/45916_Tp-paatokset_ta...

Nuorten mielenterveysongelmat poikkeavat kidutuksen uhrien traumoista hyvinkin oleellisesti ja niiden hoito vaatii omanlaistaan erityistietämystä.

Harri Lahtinen

Joo tämä maailmanparannusorgasmi joka on meneillään Suomessa panee minut voimaan pahoin, Suomella on valtavat velat ja lisää otetaan, on ruokajonoja, asunnottomia, syrjäytyneitä, työttömyyttä, mielenterveysongelmia ym. ym, mutta eniten ollaan huolissaan ulkomaista ja ulkomaalaisista Suomessa.

Joachim Seetaucher

Missä Suomen BKT-tason länsimaassa ei sitten ole moista "orgasmia"? Suomeen tulee suhteessa paljon vähemmän turvapaikansaajia kuin Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Englantiin, USA:han, j.n.e.

Sixten Korhonen Vastaus kommenttiin #6

Suomen BKT kalkuloidaan vähän hassusti. Mukaan lasketaan julkinen sektori.
Edellyttääkö jokin asteinen BKT aivojen narikkaan laittoa.
Kuttiperkele vain noille maille, mitäs tilasitte.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #8

Kansainvälisissä vertailutilastoisssa Suomen BKT lasketaan aivan saman periaatteen mukaan kuin muidenkin maiden. Yhtä hassua siis kaikkialla.

Harri Lahtinen Vastaus kommenttiin #6

No ainakin Saksaan, Englantiin ja varsinkin USA:han nämä "turvapaikanhakijat" menevät tekemään töitä, esim. jenkit ei anna heille heti ilmaisia asuntoja, ei ole Suomalaista "kotouttamista" ja sosiaaliturva on niin huono että on pakko mennä töihin. ps, Ruotsissa ja Norjassa kritiikki ja edot kovenee koko ajan, orgasmi alkaa olla ohi.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #11

Järjestelmä kyllä vaikuttaa asiaan. Muissa maissa ja varsinkin USAssa on paremmat kannusteet mennä töihin. Muuten ei tipu rahaa mutta toisaalta työntekoa ei veroteta niin kovin kuin Suomessa, vaikka ero onkin nykyään varsin pieni.

Sosiaaliturvaan voidaan toki tehdä muutoksia, jotta työttömyys vähentyisi. Sillä ei ole sinänsä tekemistä maahanmuuton kanssa vaan se koskee Suomen järjestelmää ja siitä ovat vastuussa meikäläiset poliitikot.

Sixten Korhonen

Nyt pitää kantaa kansainvälistä vastuuta, eikä murehtia asunnottomia
Kohta saadaan syyrialaisia ja egyptiläisiä.
Toiseuden kirjo senkun rikastuu. Suomalaisvanhus ei enää edes muista monenko maalainen nuorimies on pyllyn pessyt.

Juha Petri Heinola

Juho Antikainen: - "Mikään näistä väitteistä ei tietenkään pidä paikkaansa, sillä maahanmuutto Suomeen on maltillista ja OECD:n tutkimuksen mukaan kokonaisuutena arvioiden myös kansantaloudellisesti ylijäämäistä."

Haista sinäkin jo pitkä...

Suurimmalla osalla humanitaarisia maahanmuuttajia ei ole mitään sellaista osaamista, mitä Suomi tarvitsisi. Humanitaariset maahanmuutajat ovat jo nyt valtava rasite yhä hupeneville verorahoillemme ja tulevaisuudessa maahanmuuttopolitiikka tulee väistämättä tiukkenemaan. Viimeistään silloin, kun rahat vain loppuvat. Suomalaiset eivät ilman taistelua tule hyväksymään hyvinvointinsa alasajoa maahanmuutajien hyväksi. Töitä täällä ei maahamuutajille ole, kun niitä ei löydy kohta yli puolelle miljoonalle suomalaisellekaan. Perheen yhdistäminen tiukkeni jo aika merkittävästi vuoden alusta. lisää on tulossa.

Vasemmistopuolueiden yhä hupeneva kannatus kertoo jotain kansan mielipiteestä eikä demareilla ole varaa hukata niitä viimeisiä duunariääniä, jotka eivät todellakaan halua jakaa hupenevaa hyvinvointiaan tulokkaiden kanssa.

Syntyperäisiä suomalaisia jää joukoittain työttömiksi ja heidän lapsiaan syrjäytyy. Samaan aikaan suojavärin omaavat kävelevät ohituskaistalla sellaisiin posittiivisen erikoiskohtelun sosiaalietuuksiin, joista syntyperäinen suomalaistyötön tai yksinhuoltaja voi vain uneksia. Tämä synnyttää oikeutettua vihaa. Mutta viha tulee suunnata hallituspuolueisiin ei syyttömiin. Viime vaaleissa kivi jytkähti jo. Seuravissa lähtee vierimään.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Humanitaarinen maahanmuutto aiheuttaa kustannuksia, muu maahanmuutto tuo enemmän kuin vie.

Toisaalta humanitaarisen maahanmuuton ei ole tarkoitustaan tuottaa vaan auttaa. Sen onnistumista mitataan siis hieman eri mittareilla.

Idea auttamisessahan on, että ei haeta hyötyä itselle vaan toiselle. Tietysti voidaan myös päättää, että ei auteta.

Harri Lahtinen

Kyllähän me voidaan alussa auttaa mutta kyllä tuvapaikanhakijoilla pitää olla ja vaatia jossainvaiheessa myös velvoitteita, nyt on vaan niin että monien ei kannata mennä töihin, koska edut ovat niin hyvät.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #15

Kyllä, tämä on Suomen sosiaaliturvajärjestelmän vika ja koskee yhtä lailla myös kantaväestön edustajia. Työn vastaanottamisen tulee olla kannattavampaa. Tässä hyvää analyysia: http://tero-jarnotikkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Juha Petri Heinola

Miksei sitä auttaisi vaikka koko maailman köyhiä ja kurjia asumaan Suomeen, jos raha puussa kasvaisi. Mutta kun se ei kasva. Kaikki humanitaarisille maahanmuutajille annettava raha on pois meidän ruokapöydästämme. Pitääkö meidän viedä leipä omasta suustamme auttaaksemme muita? Tai jakaa leipämme?

Joidenkin mielestä pitää. Mutta ihminen on itsekäs eläin ja oma napa ja varsinkin oma suu on aina se tärkein.

Kun ihmiseltä lähtee työ ja elintaso laskee, niin katkeruus erityiskohtelua saaviin kasvaa huomattavasti ja äänestyskäyttäytyminen sen mukaan.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #16

Itse en koe, että pakolaistaustaiset saisivat merkittävää erityiskohtelua. Alkuun kai saavat korotettua tukea jonkin kotoutumistuen muodossa, mutta lopulta ne, jotka eivät käy töissä, elävät samoilla työttömyys-, asunto- ja toimeentulotuilla kuin kantaväestökin. Ja melko hyvin elävät, kiitos liian anteliaan järjestelmän.

Minä en erottele ihmisiä meihin ja muihin yhtä jyrkästi kuin sinä. En tee eroa siinä, minkä värinen tai mitä kieltä puhuva on se ihminen, joka verorahoilla loisii. Tuntematon etninen suomalainen on minulle ihan samalla tavalla vieras kuin tuntematon somali.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen Vastaus kommenttiin #20

Tuo on hieno näkemys ja kertoo ihmisen sisäisestä kauneudesta. Hyvä tavaton, kuinka me voisimmekaan erottaa somalialaisen köyhän ja suomalaisen köyhän kelan kassalla?
:D

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #24

Et ehkä Reino (tahallasi?) oikein ymmärtänyt. Toki erotan somalitaustaiset muista etnisistä ryhmistä. Minulle on vaan ihan sama, mitä etnisyyttä kukakin verorahoilla elävä edustaa. Ongelma ei ole yhtään isompi tai pienempi silloin, kun elelijä on ei-kantasuomalainen.

Juha Petri Heinola

Harri Lahtinen: -"Kyllähän me voidaan alussa auttaa mutta kyllä tuvapaikanhakijoilla pitää olla ja vaatia jossainvaiheessa myös velvoitteita, nyt on vaan niin että monien ei kannata mennä töihin, koska edut ovat niin hyvät."

tässähän se ongelman ydin onkin.

Turvapaikanhakija tietää, että oleskelulupa säilyy ja sossutuet juoksee, vaikka hän ei koskaan kotoutuisi ja vaikka kuinka rikoksia tehtailisi.

Juha Petri Heinola

Harri Lahtinen: -"Kyllähän me voidaan alussa auttaa mutta kyllä tuvapaikanhakijoilla pitää olla ja vaatia jossainvaiheessa myös velvoitteita, nyt on vaan niin että monien ei kannata mennä töihin, koska edut ovat niin hyvät."

tässähän se ongelman ydin onkin.

Turvapaikanhakija tietää, että oleskelulupa säilyy ja sossutuet juoksee, vaikka hän ei koskaan kotoutuisi ja vaikka kuinka rikoksia tehtailisi.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kuten mainitsit, turvapaikanhakijat ovat usein kokeneet monenlaisia negatiivisia asioita, näin jo lapsuudesta lähtien. Katsoin dokumentin psykopatiasta:

http://areena.yle.fi/tv/1941012

Dokumentissa perehdytään mm. Kongon levottomiin seutuihin ja siellä lapsena sotilaiksi joutuneiden kohtaloihin. Lapsena koettu väkivalta johtaa usein suoraan empatian vajaatoimintaan. Näin ollen ei ole mitenkään ihmeellistä, että levottomilta seuduilta saapuneet syyllistyvät muita useammin rikoksiin.

Tämän kaiken ollessa selvää samalla kun tiedämme, että samalla rahalla kykenisimme auttamaan paljon suurempaa osaa ihmisiä näiden kotimaissa tai näiden naapurimaissa, pitää kysyä, onko varmaa, ettei kyseessä ole oman hyvyyden pönkittämisen tunteen lisäksi lauma-ajattelu toimiessamme toisin?

Seuraavaksi voimme kysyä, että missä on oman reviirin raja jota olemme valmiita puolustamaan. Jos tietää, että ottaa omaan maahansa potentiaalisesti keskimääräistä huomattavasti vaarallisempia ihmisiä, miksei ottaisi näitä samalla omaan kotiinsa? Jokainenhan tietää, että olot vastaanottokeskuksissa eivät vastaa kotioloja ja eivät johda integroitumiseen läheskään samalla teholla kuin ymmärtäväisen henkilön kotimajoitus.

Onko eroa, että haluammeko ottaa kollektiivisen vastuun ja että otammeko henkilökohtaisesti vastuuta?

Ihan vaan filosofisesti ja minä en ole laittamassa rajoja kiinni epäilyttäviltä muukalaisilta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Tokikin on sitten myös irvokasta ostaa esimerkiksi mielitetylleen timanttisormus, joka on kenties peräisin juuri Kongosta. Puhumattakaan vaikkapa matkapuhelimesta, jonka mineraalit on louhittu kyseisen maan maaperästä paikallisten hyötymättä siitä juuri mitään.

Voisiko tuon moraalisen velan maksaa suoremminkin?

Harri Lahtinen

"Jotka eivät käy töissä elävät samoilla työttömyys-asunto ja -toimeentuloyuilla kuin kantaväestökin" Suomessa on esim. noin sata erillaista somaliyhdistystä jotka käytännössä toimivat veronmaksajien rahoilla, enpä usko että kaikki suomalaisten yhdistykset toimivat näin.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Kyllä toimivat. Ja nämä kaikenmaailman yhdistykset työllistävät ehkä yhden puolipäiväisen toimistosihteerin per lafka. Kyseessä ei ole mikään iso tulonsiirto tai avustus. Samoja tukia voivat saada kaikki sadat tuhannet yhdistykset, joten mistään erioikeudesta ei ole kyse.

Ilkka Huotari

"maahanmuutto Suomeen on maltillista"

Ei se nyt edelleenkään ole maltillista jos tulijoita pitää jotenkin "kotouttaa", eikä tässä onnistuta.

Jos jotkut (useat) eivät sopeudu Suomeen vaan syrjäytyvät, niin miten maahanmuutto on maltillista näiden (ryhmien) osalta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Määrällisesti maahanmuutto on maltillista ja entistä rajoitetumpaa etenkin humanitaarisessa mielessä, koska perheenyhdistämiskäytäntöjä on kiristetty, lumeavioliittoihin suhtaudutaan ankaralla kriittisyydellä maahanmuuttovirastossa ja poliisin ulkomaalaisyksiköissä, Schengen-alueella liikkumiseen tarvitsee ulkopuolinen viisumin mitä turvapaikan hakemiseen ei tunnetusti myönnetä ja ns. Duplin-sopimuksen mukaisia palautuksia alkuperäiseen saapumismaahan pannaan täytäntöön.

Kotouttamisen tehostamiseksi ja posttraumaattisten stressireaktioiden estämiseksi kidutusta ja pahoinpitelyä kokeneille humanitaarisista syistä oleskeluluvan saaneille on suotavaa tarjota asiantuntevaa psykiatrista apua.

Ilkka Huotari

Vähän kyllä selittelyn makua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset