jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolivähemmistöjen oikeudellinen asema paranee

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan sukupuolivähemmistöjen oikeudelliseen ja siten sosiaaliseen asemaan on tulossa laajoja parannuksia jo lähivuosina.

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo uudistaa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia laajasti. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan työryhmä ei tyydy pelkästään niin sanotun translain uudistukseen.

– Tarkoitus on kartoittaa kaikkien sukupuolivähemmistöjen, kuten transsukupuolisten ja intersukupuolisten asemaa mahdollisimman laajasti, Huovinen kertoo.

Translaissa määritellään ehdot, joiden perusteella henkilön sukupuoli voidaan juridisesti vaihtaa. Työryhmän keskeisin tavoite on edelleen sukupuoltaan vaihtavien pakkosterilisoinnista luopuminen.

– Ymmärrän ihmisoikeusjärjestöjen huolen asiasta. Pakkosterilisointi on vastoin yhdenvertaisuustavoitetta ja itsemääräämisoikeutta. Suomi on saanut asiasta valituksen myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta.

 

Tämä ennakoi samalla perheoikeudellisen lainsäädännön täsmentämistä mm. huoltajuus- ja avioliittolakien osalta sekä mielellään myös isyys- sekä adoptiolakien ajantasaistamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tällaiset jutut kai etenee ja raukeaa virkamiestasolla. Vaikka taisin kuulla jonkun radiokeskustelun aiheesta jossa oli poliitikkojakin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Voi toki käydä niinkin, että uudistuksia ainoastaan valmistellaan työryhmissä ja sitten ne hautautuvat mappi-ööhön. Työryhmään on kylläkin tulossa asiantuntevaa väkeä, joilla on kokemusta tiedottamisesta, joten esilläolo on ainakin taattua ja paljon riippuu myös vastaavien ministereiden tahdosta ajaa uudistuksia eteenpäin.

Eduskunta ja sen kulloinenkin koostumushan sen lopullisen päätöksen sitten aikanaan tekee... ?!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Radiohaastattelussa KD'n edustaja oli pikkuisen jarrut päällä jos oikein muistan. Sukusuoliessentialismia korostavissa maissa käytetään korjausleikkauksia ikävällä tavalla. Homoseksuaaliset miehet ajautuvat näihin leikkauksiin siinä toivossa että perheet ja yhteisöt hyväksyisivät heidät, usein turhassa toivossa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kannattaa muuten huomioida, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista sisältää myös aloitteen translain osittaisuudistukselle:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192

Yhdenvertaisuuden edistämistä voi nopeuttaa allekirjottamalla ko. aloite ja vaatimalla aloitteen hyväksyntää eduskuntakäsittelyssä omalta kansanedustajaltaan ja eduskuntaryhmältään.

Jonas Hellgren

Juu, muutetaan lakia niin että sukupuolen saa itse määrittää, ja sukupuolen vaihdosta riittää pelkkä ilmoitus maistraattiin samalla lailla kuin nimenkin vaihdosta. Rajoitettaisiin sen verran ettei takaisin saa vaihtaa ihan heti, pitäisi olla jonkun pitunen karanteeni.
Kaikki olisivat tyytyväisiä, ja saataisiin helkkarin hyvä naisten futismaajoukkue.

Olli Nurmi

En nyt näin äkkiseltään saa kommentistasi mitään muuta irti, kuin sen, että ymmärtämättömyytesi sukupuolen moninaisuutta kohtaan on varsin ilmeinen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Argentiinassa on voimassa pääpiirtein juuri kuvailemasi laki. Takaisinvaihdolle on taatusti rajoitteet, mutten näe syytä, miksei samantyylinen laki voisi olla maassammekin mahdollinen.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ennen Suomessakin sukupuolen vaihtaminen onnistui vain ilmoituksella maistraattiin ja vaihto onnistui mikäli se ei mm muuttanut perintöjärjestystä tai muuta sellaista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pitkän tähtäimen tavoitteena ihan hyvä, välietappeina voisi ajatella sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien perustuslaillisten ja ihmisoikeuksien toteuttamista.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Uudistettavassa tasa-arvolaissa on jo mukana sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisun vapaus eli siis asioita on jo etenemässä eduskuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset