jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Mieheys muutospaineessa

Yhteiskunnallinen ja konkreettisesti työmarkkinarakenteessa ilmenevä muutos koskettaa tällä hetkellä selvästi eniten vakiintuneeseen tulotasoon tottuneita ja turvattua tulevaisuutta eläneitä miehiä - viime vuosien yrityssaneerausten, yt-neuvottelujen ja lopulta työpaikkojen katoamisten seurauksena on moni yhteen ammattiin erikoistunut mies jäänyt vaille  työtä ja sitä myötä myös ilman identiteettiä.

 

Työttömyys, huoli toimeentulosta ja tulevaisuudesta sekä omasta paikasta perheessä ja yhteiskunnassa muodostavat sellaisen stressipaketin, mikä voi ajaa miehen kuin miehen kriisiin. Kymenlaaksoa kohdannut rakennemuutos kohdistuu nimenomaan miesvaltaisille aloille. Samaan aikaan muutoksen kourissa on perinteinen miehen rooli.

..

– Työttömyys ja raju rakennemuutos ovat miehelle aikamoisia selviytymisen paikkoja, sillä työn menettäminen on monelle itsetuntokysymys, toteavat Ota ajoissa väkivalta puheeksi -hankkeen työntekijät ja seminaarin järjestelyissä mukana olevat Kirsti Trygg ja Veli-Matti Toikka.

Huolten ja stressin hoitaminen alkoholilla vain pahentaa tilannetta ja voi johtaa väkivaltaan. Miestyön foorumi pureutuu asiaan ennaltaehkäisevästä näkökulmasta tarjoamalla asiantuntijoiden luennointeja kuin myös kolme paperimiehen selviytymistarinaa. Trygg ja Toikka uskovat, että kymenlaaksolaisilla kokemuksilla on annettavaa valtakunnallisella tasolla siitä, kuinka täällä on selviydytty.

 

Valtakunnalliselle tasolle nämäkin kokemukset heijastuvat ja antavat kosketuspintaa eri toimijoiden välille - miesasia ja huoli miesten hyvinvoinnista onkin noussut keskeisesti tasa-arvopolitiikan etulinjaan perinteisen naisasian rinnalle.

 

Merkittävä vuosittain mieserityinen tapahtuma on MIestyön foorumi, joka kerää runsaasti niin sosiaali- ja terveysalan toimijoita kuin järjestötason aktiivejakin miesten hyvinvointiin keskittyneeseen seminaariin. Tämän vuotinen foorumi järjestetään parasta aikaa Suomen Turussa ja vuoden teemana on Isän hymy - mikä on isän ja toimivan isyyden merkitys lapsen turvalliselle kasvulle ja kuinka sitä voidaan tukea ja vahvistaa?

 

http://www.miestyonfoorumi.fi/7


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Tuomas Taivasaho

On se miehen rooli ollut muutoksessa, mutta mahtaako olla enää? Perheisänä olo on ihan arkipäivää ainakin 55 vuotiaiden tasolle asti. Minusta "ajastaan jälkeen jääneisyyden" piikkiin ei enää voi laittaa ihan oikeaa syrjintää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jonkinlainen muutos on koko ajan käynnissä ja näkyvintä ja tuntuvinta yhteiskunnallinen muutos lienee ollut 60-luvun Suomen muuttuminen nopeasssa tahdissa maatalousvaltaisesta kulttuurista teollisuusvaltaiseksi jonka seurauksena oli maaseudun autioituminen ja peltojen paketoituminen.

Työmarkkinoilla esiintyvä teollisuustyöpaikkojen karkaaminen kehittyviin maihin, palvelusektorin vahvistuminen ja tietotaidon vaatimuksen lisääntyminen (matalan koulutustason työpaikat ovat minimissä ja sesonkiluonteisia, esim. metsänparannus taimien istutus, marjanpoiminta, yms.) ovat nykyajan rakennemuutosta ja syövät vakiintuneeseen tilaan tuudittautuneiden keski-ikäisten miesten itsetuntoa työttömyyden sattuessa omalle kohdalle.

Miehen roolista ja sukupuolirooleista yleisemmnkin on keskusteltu syvemmin ammoisista Yhdistys 9:n ja Marraskuun liikkeen ajoista lähtien, mutta vasta viime vuosina on havahduttu puimaan miehenä olemista sensitiivisenä kokijuutena. Miehen muuttuvaan rooliin toimijuudesta tai suorittajuudesta osalliseksi kokijaksi ovat tuoneet nämä Miestyön foorumit osallistujineen uutta näkökulmaa.

Samaa mieltä olen toki siitä, ettei yhteiskunnassa enää esiinny selkeää sukupuolisyrjintää (esim. patriarkaalisuutta sinänsä) laajamittaisena ja yleisenä normina. Kerroksellisesti rakentuntuneessa sosiaalisuudessa syrjintä pulpahtaa esiin sitten aina hienovaraisempina muotoina.

No, isien kohdalla tämä syrjintä ilmenee esimerkiksi neuvoloissa, joissa tuoreet isät voivat kokea ulkopuolisuutta, kun kaikki lapsen hyvinvointiin liittyvä informaatio suodatetaan äidin kautta tai kun perheväkivallan kartoituksessa käytettävässä neuvolaseulassa ei muisteta huomioida parisuhdeväkivallan kaksisuuntaisuutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://yle.fi/uutiset/isien_tukemiseen_pitaa_panos...

"Perhepalveluja tarjoavat järjestöt ovat sitä mieltä, että isien tukemiseen pitää panostaa enemmän. Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli sanoo, että vielä liian usein neuvolat ovat äitiysneuvoloita, joissa isä jää helposti äidin ja vauvan varjoon.

- Liian usein, kun puhutaan perheestä, niin puhutaan äidistä ja lapsista, eikä isä kuulu siihen perheeseen. Kyllä tässä pitäisi käydä perhekäsitys-keskustelu uudelleen."

Pekka Salo

Tässä sovinistisessa yhteiskunnassa on naisten epätasa-arvo ja naisten sorto kuitenkin edelleen tärkeämpi korjata kuin joku näennäinen miesasia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset