jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Viikon tyttöviikari

Vuosien tauon jälkeen legendaarinen yksimielinen ja  -miehinen palkintoraati on jälleen kokoontunut valitsemaan  Viikon tyttöviikarin, mikä arvonimi myönnetään  tiedetysti viime aikoina jollain elämänalueella, kilpailussa tai muuten positiivisesti kunnostautuneelle  ja uutiskynnyksen näkyvästi ylittäneelle naiselle.

Tälläkin kertaa valinta oli vaikea runsaudenpulasta johtuen, kotimaisia ehdokkaita oli tarjolla  SDP:n ministerilistalla useitakin  unohtamatta historialliseen saavutukseen Eurovision laulukilpailuissa yltänyttä Kristaa.

Arvovaltainen valintaraati päätyi kuitenkin myöntämään tämän viikon Viikon tyttöviikari -arvonimen Saudi-Arabialaiselle vuorikiipeilijälle - Raha Moharrakille. Tämä vasta 25-vuotias saudinainen teki nimittäin historiaa kavutessaan maansa ensimmäisenä naisena maailman huipulle, Mount Everestin laelle.

Valintaraati kiinnittää huomiota etenkin siihen, että Saudi-Arabia on ainoa valtio maailmassa, jossa tyttöjä kielletään osallistumasta liikuntatunneille valtion kouluissa.

- On upeaa, että hän saavutti Everestin huipun. Samalla on muistettava, että miljoonat naiset ja tytöt Saudi-Arabiassa eivät saa kiivetä edes urheiluhalleissa tai harrastaa laisin liikuntaa, muistuttaa Human Rights Watchin johtoon kuuluva Minky Worden.

 

Niin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Saudi Arabia lienee nykyään ainoa maa maailmassa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa. Afganistanissa vastaava määräys kumottiin, kun Taleban hallinto kaatui. Ehkäpä lainsäätäjät Saudi Arabiassa huomaavat nyt, että lakeja pitää tiukentaa: "Vuoristokiipeily on naisilta kiellettyä".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehkäpä ne paikalliset lainoppineet suostuvat kompromissiin ja sallivat naisille vuoristokiipeilyn edes kaapu päällä.

Afganistanissa tasa-arvokehitykselle tuli stoppi viime viikolla, sillä parlamentti ei hyväksynyt naisten oikeuksia parantavia lakeja, mitkä olisivat samalla antaneet heille jonkin asteisen suojan perheväkivallan varalle.

""Lakiesitys määräisi naisten alimmaksi naimisiinmenoiäksi 16 vuotta. Nykyään minimi-ikää ei ole määritelty. Laki kieltäisi myös baad-perinteen, eli naisten ja tyttöjen myymisen riitojen sovittelemiseksi.

Laissa kiellettäisiin perheväkivalta ja määrättäisiin, ettei raiskausten uhreja voisi asettaa syytteeseen haureuden harjoittamisesta tai aviorikoksesta.

...
Kansanedustajat uskoivat myös, että Afganistanin sosiaaliset olot joutuisivat kaaokseen, jos raiskauksesta ilmoituksen tehneitä naisia ei voitaisi syyttää aviorikoksesta. Naiset voisivat heidän mielestään harrastaa vapaasti avioliiton ulkopuolista seksiä ja kiinni jäädessään syyttää kumppaniaan raiskauksesta. Aviorikossyyte on Afganistanissa hyvin tavanomainen raiskatuille naisille.""

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset