jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Perustulosta

Perustulosta on olemassa useitakin eri malleja, joiden sopivuutta suomalaiseen yhteiskuntarakenteeseen on jo vuosikymmenien ajan hypoteettisesti hahmoteltu. Vastaavasti perustuloa on vastustettu yhdelle ja samalla kaavalla riippumatta perustulon rahoitusmallista tai sen rahallisesta tasosta - malleja on sanottu mahdottomiksi toteuttaa ja niiden on todettu "lisäävän vapaamatkustajuutta".

Perustulon vastaisuus lienee lähinnä periaatteellista, sillä perustulo ei taloudellisilta vaikutuksiltaan kovinkaan olennaisesti poikkea nykymuotoisesta perusturvasta. Lisäksi perustulo oikein kohdentuneena vähentää välillistä byrokratiaa, lisää kannustimia työn vastaanottamiselle, tasoittaa tuloeroja, supistaa harkinnanvaraisen toimeentulotuen tarvetta ja sen voi uumoilla myös vähentävän köyhyydestä ja vaihtoehdottomuudesta seuraavia syrjäytymisriskejä.

Perustulomallit ovat usein julkisuuden katveessa, niiden framilla olo vaatiikin hieman  tietoteknistä näppäryyttä ja aktiivista etsimistä. Esimerkiksi hakukoneella hakemalla avainsanoilla perustulo+vasemmistoliitto löytyy heti varsin tuore Kansan Uutisten artikkeli, jossa esitellään Vasemmistoliiton kieltämättä hienosti ja kattavasti perusteltu perustulomalli ydinkohtineen.

(lainaus KU:n artikkelista)

1. Jokaiselle Suomessa pysyvästi asuvalle täysi-ikäiselle ei-eläkeläiselle 620 euroa kuukaudessa.

2. Takuueläke nousisi perusturvan parantamisen myötä 750 euroon kuukaudessa.

3. Perustuloa kohti edetään asteittain yhtenäistämällä tukimuotoja ja korottamalla kaikkien perusturvaetuuksien taso 750 euroon takuueläkkeen lisäksi.

4. Siten malliin sisältyy mahdollisuus 130 euron lisäperusturvaan työttömyyden, sairauden, lasten kotihoidon tai muun vastaavan syyn perusteella.

5. Ansiosidonnaiset etuudet, asumistuki ja toimeentulotuki täydentävät perustuloa.

6. Perustuloa ylittäviä tuloja verotetaan progressiivisesti asteikolla 32–57 prosenttia.

7. Eniten hyötyvät pieniä tai epäsäännöllisiä ansiotuloja saavat: osa- ja määrä-aikaiset työntekijät, itsensä työllistäjät ja pienyrittäjät.

8. Yhdessä progressiivisen verotuksen kanssa perustulomalli tasaa tuloeroja ja perustulon myötä köyhyysaste laskee 13,2 prosentista 9,1 prosenttiin.

9. Keskituloisten käteen jäävät tulot säilyvät ennallaan. Alle 2 980 euroa kuukaudessa ansiotuloja saavat (n. 60 % väestöstä) hyötyvät perustulomallista.

10. Suurimpia ansio- ja pääomatuloja saavien verotus kiristyy perustuloa enemmän eli he ovat perustulon nettomaksajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Hyvä suunnitelma. Toimisi minulla hyvin kun eläisin perustulolla ja ottaisin palkat osinkoina (joihin ei varmasti tule 50% verotusta).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niinpä. Joillekin tuollainen elämäntyyli mahdollistuisi perustulon myötä, mutta luulisin myös, että yritteliäänä keksisit "omaksi ajankuluksi" tai sitten yhteisöllisenä ihmisenä yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi jotain tuottavaa yritystoimintaa tai vastaavaa. Ihmisluontoon kun kuuluu oleellisesti osallisuus ja vastuunkanto.

Perustulollakaan ei rikastumaan pääse, jos kohta ei työnteollakaan, joten on varsin luontevaa ajatella kuten yllä.

Sitten on huomattava tuosta Vasemmistoliiton perustulomallista maininta, jonka mukaan suuria pääomatuloja nauttivilta verotuksen kiristäminen leikkaa perustulon osuuden pois käytettävissä olevista tuloista.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Sitten on huomattava tuosta Vasemmistoliiton perustulomallista maininta, jonka mukaan suuria pääomatuloja nauttivilta verotuksen kiristäminen leikkaa perustulon osuuden pois käytettävissä olevista tuloista."

En ymmärtänyt tuota. Siis jos otan palkan osinkoina ja muuten elän perustulolla, menetänkö perustulon vai verotetaanko osinkojani kovemmin? Eikös perustulon idea ole, että se kuuluu kaikille?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuuluu toki, mutta suurituloisilta se leikkautuu verotuksessa pois, progressio nääs.

"6. Perustuloa ylittäviä tuloja verotetaan progressiivisesti asteikolla 32–57 prosenttia."

En jaksa laskea reaalisia ansiotasoja, missä vaiheessa perustulon hyöty hupenee nollille pääomatuottojen kasvaessa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Uskotko tosiaan että osinkotuloihin voisi tulla yli 50% vero? Veikkaan että karkottaisi sijoittajat aika tehokkaasti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Voi olla hyvinkin mahdollista ja joku pullonkaula siitäkin saadaan aikaiseksi perustulon esteeksi.

Toisaalta porrastuksesta johtuen tuo ylin veroaste tavoittuu vasta hyvin suurilla osinkotuloilla, jotka ovat kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa. Osinkotuloista (noteerattujen yritysten osingoista) 3o prosenttia on verovapaata.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #6

"Toisaalta porrastuksesta johtuen tuo ylin veroaste tavoittuu vasta hyvin suurilla osinkotuloilla, jotka ovat kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa."
- Ja suursijoittajat sanovat morjens.

Itse pääsisin siis todennäköisesti "halvemmalla" kun ottaisin palkat osinkoina ja elelisin perustulolla. Verotettavaa palkkaa en saisi ja osinkojani ei voisi ryöstöverottaa, koska ne eivät ole kymmeniä tuhansia kuukaudessa. Lisäksi saisin ehkä asumislisät päälle. Kiitos kyllä perustulolle. :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Sitten äkkiä allekirjoittamaan tämä kansalaisaloite, ennen kuin mieli muuttuu :

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #8

Ok. Mietin vielä hetken, haluanko elää yhteiskunnan siivellä vai en.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

No, perustuloa ei ole tarkoitettu "vapaamatkustajuutta tukevaksi", vaan perusturvan korvaajaksi. Perustulo mahdollistaa tietenkin pienimuotoisen oleskelun, yleinen hintataso ja markkinavoimat sitten määrittävät aineelliseen elintason korottamiseen vaadittavan perustulon päälle ansaittavan työtulon. Vaikeasti ilmaistu, tarkoitin tuolla ihan sitä, että perustulolla eläminen ei tuo kellekään oikeudetonta varallisuutta eikä se mahdollista kovinkaan laveaa elämistä.

Ne, joilla on varallisuutta ja pääomatuloja siinä määrin, että voivat elää ilman palkkatyötä, pystyvät siihen jo nytkin. Perustulo ei heidän elintasoonsa vaikuta lainkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset