jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolistunut väkivalta

Monasti esitetään väitemuotoisesti kysyen, että väkivaltailmiö olisi itsessään sukupuolineutraalia - aggressiivisuuden ympäristöä tuhoamaan pyrkivä elementti olisi siten sukupuolivaikutuksiltaan puolueetonta. Periaatteessa näinkin voi ajatella, mutta johtuen vallitsevasta sukupuolijärjestelmästä erilaisine valta-asetelmineen väkivalta on aina subjekti-objekti -tasolla sukupuolistunutta ja arvolatautunutta.

Tällä neutraliteetti-hypoteesillä pyritään ilmeisesti jonkinasteiseen balanssiin oman mielen ja todellisuuden välillä. Esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tähtäävää työtä on kritisoitu yksipuoleisesta naiset uhriuttavasta ja miehiä syyllistävästä asenteellisuudesta, sukupuolistuneen väkivallan käsitettä on myös väitetty naisasiaerityiseksi termiksi. Kritiikillä ei kuitenkaan ole katetta, sillä VOW-kampanjointi itsessään sisältää useita erilaisia sukupuolistuneen väkivallan näkyväksi tekeviä, uhria ja syyllistä auttamaan pyrkiviä ja itse väkivaltaa ennaltaehkäiseviä osa-alueita.

Sukupuolistunutta väkivaltaa tukevaa on myös se sokeus, joka estää näkemästä stereotypioiden ulkopuolelle. Kotiväkivallan uhriksi joutunut mies saattaa vielä 2010-luvulla kuulla  hätäkeskuspäivystäjältä ivallisia "Otatsä naiselta pataan?!"-kommentteja ja etenkin mediassa miehiin kohdistuvaa kevyttä naisen taholta tapahtuvaa väkivaltaa esitetään viihteellisin keinoin, hauskanakin juttuna.

Mitä sitten tarkalleen ottaen on sukupuolistunut väkivalta?

Tästä en ala itse kirjoittamaan sen enempää, koska aiheesta on julkaistu kymmeniä asiantuntevampia  artikkeleita  muun väkivaltatutkimuksen yhteydessä -  lyhyesti voin kuitenkin todeta, että sukupuolistunut väkivalta on paljolti kokijuutta, joka kerrannaisvaikutustensa lisäksi muokkaa pitkäaikaisesti osapuolten käsityksiä sukupuolestaan ja asemasta vallitsevassa järjestelmässä.

gvei - laadullinen tutkimusraportti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Törmäsin ruotsalaisella sivulla minulle uuteen termiin 'heteroseksistinen väkivaltayhteiskunta'.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Heteroseksismiä on kaiketi käytetty ennenkin kuvailemaan erilaisia yhteiskuntailmiöitä, se käy tähänkin. Silti sukupuolistunutta väkivaltaa esiintyy myös homoyhteisöissä ja -pareilla, ja melko pitkälle samoilla periaatteilla.

Vähemmistöryhmien sisällä esiintyvä sukupuolistunut väkivalta marginalisoi uhrit tehokkaasti, ja siksi esimerkiksi mamuille tarvitsee rakentaa terävämmin kulttuuriset ominaisuudet huomioivia tukijärjestelmiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä olisi taas hyvä teksti karuselliin ja varmasti myös herättäisi keskustelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset