jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Siirrymme naiselättäjäyhteiskuntaan

MItä tämä otsikko tarkoittaakaan, muuta kuin sitä, että miesten ja naisten työllisyys on päättyneen maaliskuun aikana saavuttanut yhtäläisen tason, 67 prosenttia. Ja  ei tarvitse olla mitenkään trenditietoinen ennustajaukko todetakseen joltisellakin varmuudella miesten työllisyysasteen painuvan piankin ensi kertaa naisten vastaavaa alemmas.

 

tilastokeskuksen artikkeli

 

Miesten ja naisten erilaisesta työllisyyskehityksestä tässä taantumassa suuri osa selittyy teollisen työn vähenemisellä. Sosiaali- ja terveyspalvelut vaikuttavat toiseen suuntaan, ja naisten työllisyys on pysynyt lähes suhdannekäännettä edeltävällä tasolla.

Työllisyys teollisuuden toimialaryhmässä heikkeni samaa vauhtia miesten työllisyyden kanssa. Teollisuuden työllisten trendin taso on nyt – maaliskuussa 2013 – lähes 70 000 alemmalla tasolla kuin 2008 kesällä.

Terveys- ja sosiaalipalveluissa kehitys on ollut myönteisempää ja työllisyys on kasvanut – lukuunottamatta aivan viime kuukausien pientä notkahdusta, joka saattaa jäädä tilapäiseksi. Terveys- ja sosiaalipalveluiden työllisyyden trendi on nyt vajaat 20 000 korkeammalla tasolla kuin 2008 kesällä.

Muissa toimialaryhmissä muutokset ovat olleet pienempiä, mutta mainittakoon että sellaisilla miesvaltaisilla toimialoilla kuin rakentaminen (F) ja kuljetus ja varastointi (H) työllisyys on laskenut. Molemmissa työllisten trendit ovat noin 10 000 alemmalla tasolla kuin kesällä 2008.

Pääomavaltaistunut teollisuus ei siis tarvitse enää entisessä mittakaavassa ammattimiehiä, rakennuksilla esiintyvä palkkakilpailu ulkomaisen työvoiman muodossa on osaltaan vähentänyt  kotimaisen työvoiman tarvetta, mutta sen sijaan julkisen sektorin SOTE-alueella työtä riittää kuten myös palvelussa. 

Julkinen sektori ei toisaalta voi toimia omalla energiallaan, ikiliikkuja kun on fysikaalinen mahdottomuus, ja niinpä työmarkkinoiden ja talouden elpyminen vaatisikin konkretiaa ns. tuottavien työpaikkojen luomisessa. Itse ehdotan koneellisen puunkorjuun vähentämistä ja korvaamista ekologisesti paremmin luontoon soveltuvilla humaaneilla harvestereilla, esimerkiksi näin metsävaltaisilla alueilla.

Tämäkään työllistämismalli ei silti ole riittävä, vaan sen rinnalla pitää tapahtua runsaasti muutakin työpaikkoja luovaa innovatiivisuutta, valtion elvytystä ja kouluttautumista aivan uusille alueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tjaa mutta onko se nyt niin huono asia

Olen aina tuntenut kateutta leijonia kohtaan
Nuo isot kissaeläimet ovat ymmärtäneet homman oikein

Naaraat metsästävät ja ukot saapuvat vain ruokailemaan

Kyllä se niin on kuin Simo Salminen sen protestilaulussa sanoi
"Pitäs löytää muijallekki töitä - Ittestä ei oo niin väliä juu"

Nim:merk Hyvä minä pullahiiri sohvalla pötkötti

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Just tuota Simon repliikkiä olen yrittänyt jossain sopivassa yhteydessä lainata, melko simppeli juttu sinänsä.

Minusta tämä työllisyystilanne on vakava monelta kantilta, ehkä pahiten ja pitkäaikaisimmat seuraukset ovat nuorisotyöttömyydellä. Jos alkaa syntyä pysyvästi työttömien sukupolvia, niin silloin luokka- ja tuloerot repeävät dramaattisestikin.

Markku Nieminen

Verovaroilla palkatut tietäväiset päärynät virastoissa ja laitoksissa elättävät teitit suomilaiset :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toivottavasti palveluyhteiskunta ei toteudu ihan tuossa mittakaavassa. Suomi elää kuitenkin työllä, täällä ei ole mitenkään mittavasti mineraaleja eikä öljylähteitä, joten jotain konkreettista tuotettavaa pitäisi kehittää ulkomaanviennin sujuvoittamiseksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuo puunkorjuu ilman suurkoneita kuulostaa todella hyvältä. Nykyiset koneet tärvelevät koko aluskasvillisuuden valtavilta alueilta. Ja vanhanaikainen metsätyö olisi monen unelma. Löysin tällaisen prujun http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10... , mutta harvester hakusanasta ei ollut paljon apua tässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Harvesterilla tarkoitin monitoimikonetta, koneellistettua puunkorjuuta.

Motolla puunkorjuu on kustannustehokasta, yhden päivän aikana metsäkone tekee periaatteessa kymmenien metsureiden edestä korjuutyötä.

Kaikkeen silläkään ei pysty. esimerkiksi hoitoharvennus on sekä kalliimpaa että kasvavalle puustolle tuhoisampaa kuin yksittäisen metsurin tekemänä.

Timo Härtsi

Kaikki vaan julkiselle puolelle töihin, miehet varsinkin sankoin joukoin julkiselle. Jos muu ei auta työllistymisessä, niin keksitään uusia virkoja ja työpaikkoja jotta kaikki halukkaat pääsevät töihin julkiselle puolelle.

Suomi uuteen nousuun !

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miehiä kyllä tarvitaan julkisella puolella, ainakin sosiaali- ja terveystoimessa. Asiakkaiden toiveesta.

Sen verran minäkin ymmärrän valtiontaloudesta, etteivät kaikki voi olla töissä valtion tai kunnan hommissa. Ainakaan niin kauan, kun Suomi on sekatalousjärjestelmä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset