jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Homofobisten lausuntojen sivuuttaminen voi ilmentää syrjintää

Euroopan unionin tuomioistuin EUT on  antanut ennakkoratkaisun bukarestilaisen jalkapalloseuran FC Steauan osakkaan homofobisista lausunnoista. Ennakkoratkaisun mukaan seura on saattanut syyllistyä syrjintään työhönotossa, koska se ei selkeästi irtisanoutunut seuran osakkaan kommenteista.

Osakas oli kommentoinut tiedotusvälineille ammattilaisjalkapalloilijan mahdollista siirtymistä FC Steauan riveihin mm. näin:

- Vaikka Steaua pitäisi sulkea, en ottaisi joukkueeseen homoseksuaalia. Minun perheessäni ei ole tilaa homolle ja Steaua on minun perheeni.

Mitä tämä sitten tarkoittaa yleispätevästi Suomen osalta muuta kuin sitä, että EU:n direktiivin mukaisesti Suomen yhdenvertaisuuslaki kieltää muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, etnisyyteen ja myös  ikään liittyvät syrjivät työhönottoperusteet. EUT:n ennakkoratkaisun mukaan työnantajan edustajan julkisuudessa esittämät lausunnot voivat ilmentää työnantajan tosiasiallisia työhönottoperusteita, vaikka edustajalla ei olisi mitään virallista asemaa työhönotossa.

Osakas on esimerkiksi osakeyhtiön tai osuuskunnan omistajajäsen ja siten vastuullinen yhtiön maineesta. Osakkaan julkisesti esittämien, syrjiviksi epäiltyjen, lausumien vuoksi  syrjintäolettaman täyttyessä todistustaakka muodostuu käänteiseksi eli työnantajan on todistettava, ettei sillä ole syrjiviä työhönottoperusteita. Käytännössä tämä voi tapahtua  esimerkiksi siten, että yhtiön hallinto edustajiensa välityksellä sanoutuu irti syrjiviksi epäillyistä lausumista.

Tämä sinänsä positiivinen klausuuliuutinen tuli suoraan Romaniasta. Samaan aihepiiriin liittyen voinen kertoa, että Ranskassa  samaa sukupuolta olevien avioparien yhteisadoption mahdollistava tasa-arvoinen avioliittolaki tuli maanantaina hyväksytyksi parlamentin alahuoneen äänestyksessä, mikä ennakoi myös Suomessa laajojen kansalaispiirien omakseen ottaman lakialoitehankkeen tasa-arvoisesta avioliittolaista etenevän suhteellisen kivutta eduskunnan suuren salin hyväksyttäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

"Ranskassa samaa sukupuolta olevien avioparien yhteisadoption mahdollistava tasa-arvoinen avioliittolaki tuli maanantaina hyväksytyksi parlamentin alahuoneen äänestyksessä, mikä ennakoi myös Suomessa laajojen kansalaispiirien omakseen ottaman lakialoitehankkeen tasa-arvoisesta avioliittolaista etenevän suhteellisen kivutta eduskunnan suuren salin hyväksyttäväksi."

Suomen osalta viittaat lienet kansalaisaloitteen allekirjoittaneisiin, joka äänestysikäisten keskuudessa vastaa suurinpiirtein RKP:n kannatusta.

Propagandassa voi joko onnistua tai sitten ei.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aloittee n allekirjoitusmäärä vastaa suoraan 57 prosentin kansalaiskannatukseen, mikä on viimeisin kyselytutkimuksen tulos. Tasa-arvoista avioliittolakia vastustaa jossain määrin - joko avioliittoa sinänsä tai sitten siihen liittyvää yhteisadoption mahdollisuutta - noin kolmannes.

Laajat kansalaispiirit ovat ottaneet aloitteen tukemisen omakseen, viimeksi kristillinen opiskelijayhdistys :

http://www.sky-fks.fi/uutiset/184-sky-tukee-tahdon...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Hienoa, että kristillinen opiskijayhdistys on ottanut tuollaisen kannan.

Susanna Kinnunen

Olenko Nokian osakkaana syypää syrjintään, jos kysyn rehvakkaasti että "otaksä naiselta pataan?"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogimerkinnässä keskityin tosiaan uutisartikkelin mukaisesti syrjintään työelämässä, johon myös työhönotto kuuluu. Syrjintää esiintyy myös muualla yhteiskunnassa,- palveluiden tarjoamisessa, elinkeinoelämän harjoittamisessa, koulutuksessa, ja joiltain osin myös asevelvolisuuden suorittamisessa.

Ihan jos rajaat edellytykset nyt tuohon Nokian osakkeiden omistajuuteen, niin vahvasti arvioisin, että syrjintäolettama ja Nokian vastuullisuus täyttyy vastaa, kun osakesalkkusi on riittävän suuri ja omistaja-asemasi kyllin näkyvä.

Yksittäisenä pienomistajana olet siten pienempi riski Nokian henkilöstöhallinnolle.

Tuollainen rehvastelu itsessään on tietenkin epäsuotavaa ja ihan riippumatta osakesalkkusi sisällöstä siitä seuraavat ongelmat ovat aina ensisijaisesti omalla vastuullasi. Jollet jo ole holhouksen alainen :)

Susanna Kinnunen

"Ihan jos rajaat edellytykset nyt tuohon Nokian osakkeiden omistajuuteen, niin vahvasti arvioisin, että syrjintäolettama ja Nokian vastuullisuus täyttyy vastaa, kun osakesalkkusi on riittävän suuri ja omistaja-asemasi kyllin näkyvä."

Oikeastaan jatkaisin siten, että osakkuus ei ole riittävä ehto ollenkaan. Eikä näkyvyys. Pienosakas Harry Harkimo on pienosakas.

Onko suurosakaskaan vastuussa operatiivisista päätöksistä letkautettuaan julkisuudessa jotain, on minusta hyvä kysymys eikä välttämättä niinkään juridisen kuin moraalisen pohtimisen paikka.

Mutta palatakseni heittooni: mielestäni "otaksä naiselta pataan" on syrjivä kommentti. Se syrjii kommentin kohdetta erityisesti ja naisia yleensä. Eikä se siis kuulu hälytyskeskuksen työtehtäviin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Yrityksen osakkeenomistajuuden suhde syrjintään työhönotossa vakavuusasteeltaan ilmenee blogitekstistä. Pääomistajan ominaisuudessa ja selkeästi yrityksen (jalkapallojoukkueen) strategioihim vaikuttavan henkilön julkiset kannanotot ovat suoraan yhtiön julkista ulkokuvaa ja niillä lausunnoilla on merkitystä tavanomaista mielipidettä laajemmin.

Yhdenvertaisuus- ja sen erityismuotoisena rinnakkaislakina säädetty tasa-arvolaki mahdollistavat syrjintäolettaman laajentamisen myös tuollaisissa epäsuorissa tapauksissa, toki epätavallista ja harvinaista onneksi se käytännössä on.

"Otaksä naiselta pataan" häke-viranomaisen tokaisemana syrjii ensisijaisesti sitä apua hakenutta miestä, mutta voi siitäkin hakea laajempia ulottuvuuksia. Samaa mieltä kanssasi, ja luultavasti siksikin kirjoitan kotiväkivallasta miesuhrin näkökulmasta jotain. Tavallisestihan tulokulma aiheeseen on historiallisista ja tilastollisista syistä ollut naisasialiikkeellinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset