jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kilpailu parhaasta kotiväkivallan ehkäisyhankkeesta

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea tämän vuoden Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA). Teemana on lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen. Ensimmäistä kertaa Suomen ECPA-ehdokas valitaan kansallisen karsintakilpailun kautta.

Euroopan ja samalla Suomen rikoksentorjuntakilpailun teemana vuonna 2013 on koti- ja lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen. Teema sisältää sekä fyysisen, psyykkisen, seksuaalisen, taloudellisen että emotionaalisen väkivallan tai väkivallan uhan lähisuhteissa iästä, sukupuolesta tai seksuaalista suuntautumisesta riippumatta. Kilpailuhanke voi liittyä esimerkiksi väkivallan uhrin suojelun oikeudellisiin keinoihin ja teknisiin välineisiin, uhrin sosiaalisiin tukijärjestelmiin, väkivallan tekijöiden hoito-ohjelmiin, riskinarviointiin, kotihälytystilanteiden hoitoon ja muihin ensitoimiin tai lähisuhdeväkivallan sovitteluun.

Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvostellaan viiden kriteerin perusteella: Hankkeen tulee (1) keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi hankkeen tulee (2) olla arvioinnin perusteella tuloksellinen, mielellään (3) esittää uudenlaisia menetelmiä ja (4) perustua yhteistyöhön sekä (5) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa. Suomen kansallisessa rikoksentorjuntakilpailussa noudatetaan samoja kriteerejä.

 

Viime vuosina näitä moniammatillisia hankkeita on kentälle ilmestynyt jo useitakin, kuten kanta-hämälainen Ankkuri-malli ja kansallisempi MARAK-pilottiprojekti

Lähisuhdeväkivallan vähentäminen on kirjattu hallitusohjelman tavoitteeksi ja yhden keskitetyn mallin luominen ei erinäisistä syistä voi kattavasti pureutua paikallisiin oloihin, vaikkakin matalan kynnyksen auttamisjörjestelmien pitäisi kuulua jo kuntien peruspalveluihin. 

Sisäasiainministeriön alaisena rikoksentorjuntaneuvosto lähestyy teemaa käsittääkseni ensisijaisesti  järjestöaktiiveja ja sote-alueella työskentelevien kokemuksiin vedoten, lähisuhdeväkivaltaa työssään kohtaavien kokemus asiakkaiden erilaisista tarpeista onkin hyödynnettävää know howta, jota tällainen hankesuunnitelmakilpailu pyrkii konkretisoimaan.

Kilpailuselosteessa mainitusti ehdotus voi olla hyvinkin erityinen ja rajattu vaikutuksiltaan ja ajatus lieneekin se, että kilpailuehdokkaiden toteuttamiskelpoisia osia käytettäisiin jatkossa lähisuhdeväkivallan vähentämiseen tähtäävissä hankkeissa laajemminkin. Myös yksittäiset ideat ovat siis arvokkaita esilletuotuina ja siten myös tavan kansalaisten osallistuminen tähän kilpailuun suotavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä juttu. Suomessa pidetään kilpailuista. Perheväkivalta ei itsestään hoidu kaikki ehkäisy ja jälkihoito on tärkeää.
Karuselliin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset